Roztahanie mliecka

Ingrid    02.01.2019, 11:10

Dobrý deň, obraciam sa ba vás s prosbou o radu ohladom dojčenia mojej skoro uz 3mesacnej dcérky. Kojim ju od pôrodu a veľmi mi na tom záleží,chcela by som aspoň do polroka , roka. Všetko booo v poriadku, akurát posledný týždeň,medzi sviatkami som si všimla ze sa mi pomalšie rozbieha tok mlieka. Mala zostala aj akási ospalejsia tieto dni a potom unavená nervaci picas dna ked jej nejde mlieko tak ako by si predstavovala. Cez deň kojim každé 2-3 hodky obcas keď zaspi pred krmenim tak az 4 hodky potom. Potom vypije všetko mliečko a je spokojná. V noci spinka celu noc,budi sa iba na kŕmenie, 2-3x .. občas prespí od 20:00 do,3 rana ,to už mam prsia bolavo naliate tak sa napápa dosýta a zase zaspí.teda den mi robí problém. Cez sviatky som sa aj možno viac stresovala, môže to byť problém ze sa mi nechce spúšťať hned ale musí sa roztahat? Uz ma aj bradavka boli na tom ,, lepšom,, prsníku ako sa mala snaží. Kde robím chybu a ako si pomôcť ? Naporadnu ideme az 15.steho, tak neviem ako prospieva no zatiaľ nebol problém. A tiež sa nám zdá ze tieto dni velmi vyrástla do dĺžky, vymenili sme veľkosť pyzamka zo dňa na deň. prosím poraďte co mám urobiť alebo v com môže byť chyba. Ďakujem

Milá Ingrid,

správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Nesprávne prisatie môže v niektorých prípadoch spôsobovať aj bolesti pri dojčení, čo tiež popisujete vo vašej situácii.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa bábätko k prsníku prisáva nesprávne a následne sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli. Ak vaše bábätko prespí celú noc alebo spí dlhú dobu počas noci, je dôležité spať vo fyzickej blízkosti bábätka, aby malo možnosť zažívať reguláciu spánkových cyklov prítomnosťou matky a toto môže pomôcť, aby sa zobudilo, keď bude pripravené.

Bez ohľadu na to, či zistíte na poradni, že bábätko pribralo alebo nie, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál, najmä kroky pre zintenzívnenie fyzického kontaktu, ktoré v materiáli nájdete. Správanie bábätka na prsníku naznačuje, že reaguje na zníženie toku mlieka a toto je situácia, ktorá sa nemusí prejaviť nedostatočným priberaním hneď, ale správanie bábätka poukazuje na to, že situáciu treba riešiť čo najskôr.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Roztahanie mliecka