Dojcenie antidepresiva

Eva    03.01.2019, 14:40

Dobry deň chcela by som sa opýtať na konkrétne antidepresiva SERTRALIN ACTAVIS, dieťatko ma 2 roky a dojcime sa už iba pred obednym a nočným spankom, začínam znova pociťovať úzkosti a myslím že bez liekov ich nezvládnem, pred tehotenstvom som ich vysadila neviem si predstaviť žeby som dieťa odstrihla od dojcenia pred spaním, veľmi sa vždy na to teší. Ďakujem Evka

Milá Eva,

v dojčení by ste mali pokračovať, pretože je to bezpečnejšie pre vaše bábätko aj pre vás a platilo by to aj v prípade, že by ste dieťatko dojčili častejšie (2-ročné deti sa väčšinou chcú dojčiť omnoho častejšie, ako len pred spaním, dojčenie nemusíte dieťatku obmedzovať kvôli tomu, že potrebujete užívať lieky). Nedojčenie znamená pre vaše zdravie i pre zdravie vášho bábätka oveľa väčšie riziko. Taktiež pre budúce psychické zdravie vášho bábätka je mimoriadne dôležité, aby ste dojčili. Ak by ste ho prestali dojčiť, jeho riziko toho, že bude mať v budúcnosti podobnú psychiatrickú diagnózu by sa výrazne zvýšilo. Dojčenie je teda dôležité pre jeho budúce fyzické i psychické zdravie, a to isté platí aj o vašom zdraví.

Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Vo všeobecnosti medzi vhodnejšie antidepresíva patria staršie, odskúšanejšie antidepresíva. Do tejto kategórie patrí väčšina antidepresív, medzi najideálnejšie patrí napríklad sertralín, paroxetín , escitalopram a podobne. Užívať popri dojčení môžete aj mnohé iné antidepresíva. Vysvetlenia prečo sa môžete liečiť a súčasne dojčiť sú komplexné, ale jedným z mimoriadne dôležitých faktorov je, že do celej rovnice treba pripočítať riziká, ktoré kŕmenie umelým mliekom prináša, a to tak pre bábätko ako aj pre vás. Dojčenie je dôležité okrem iného pre rozvoj mozgu bábätka a tiež z hľadisko ochrany bábätka pred možnými psychiatrickými diagnózami v dospelosti. Hľadajte možnosti, ako pokračovať v dojčení a zároveň sa liečiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie antidepresiva