Ako sa vrátit k dojčeniu po medrole

Katarína    14.01.2019, 18:15

Dobrý deň Bola som v nemocnici hospitalizovaná 2 týždne kde som dostávala vysoké dávky Medrolu 250ml. Príčina hospitalizácie - vysoké zápalové hodnoty, horúčky 41, alergická reakcia pravdepodobná otrava antibiotikami. Dieťa má momentálne 2 mesiace, mlieko odsávam. Teraz beriem postupne znižujúcu dávku medrolu 28 ml až do 4ml a do vynechania. Beriem ešte Flonidan. Bude to trvať cca 2 týždne kým zostanem na 4ml. Pri prepúšťaní z nemocnice som dostala prísny zákaz dojčenia. Ako mám riešiť to aby si dieťa nezvyklo úplne na fľašku a aby sa po dobratí liekov vedelo pekne prisať? Chcem si udržať kojenie, prvé dieťa som totiž kojila vyše 2,5 roka. Ďakujem

Milá Katarína,

Keďže sa nezvažuje dôležitosť dojčenia a riziká, ktoré nedojčenie prináša, často sa ani len neuvažuje o tom, ako by sa dojčenie dalo skĺbiť s nejakou ďalšou potrebou matky. Keď je dojčenie považované za skutočne dôležité, dajú sa hľadať spôsoby, ako v dojčení pokračovať, aj popri rozličných iných skutočnostiach. Vo všeobecnosti sa rady o dojčení riadia princípom „čo keby“ a radšej „pre istotu“ zakazujú všetko, čo môže k normálnemu životu s dojčeným dieťaťom patriť - od cvičenia a chudnutia cez normálnu stravu a liečbu matky, ktorá to potrebuje, až po kávu. Väčšinou sa dojčenie považuje za krátkodobú, prechodnú záležitosť niekoľkých mesiacov, z čoho vyplýva aj logika, na základe ktorej sa mamičkách de facto odporúča „nič počas dojčenia neriešte, všetko odložte až na dobu, keď prestanete dojčiť“, prípadne „ak chcete čokoľvek robiť, radšej dieťa odstavte“. Ale dojčiace matky majú právo na liečbu, ktorú potrebujú. Prečítajte si tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

ktorý vysvetľuje prečo v tejto situácii pre vaše bábätko je bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Kortikoidy, ktoré užívate nijako nezvyšujú množstvo kortikoidov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v materskom mlieku za bežných okolností. Môžete sa k dojčeniu vrátiť okamžite a je to dôležité aj z dôvodov, ktoré spomínate: prerušenie dojčenia totiž predstavuje možné riziko pre dojčenie. Vzhľadom na to, že už k prerušeniu dojčenia došlo a bábätko dostávalo fľašu, ale aj vzhľadom na to, že ďalší liek, ktorý užívate – Flonidan, je síce z hľadiska dojčenia a vplyvu na bábätko bezpečný, ale z hľadiska tvorby mlieka má potenciál znížiť tvorbu mlieka, vám odporúčame sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli podniknúť čo najúčinnejšie kroky pre návrat k dojčeniu a pre zvýšenie tvorby mlieka mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako sa vrátit k dojčeniu po medrole