Kravske mlieko

Veronika    29.01.2019, 11:42

Dobry den, drobcek 6mesiacov na UM. Chcem sa spytat ako je to s kravskym mliekom. Mozem mu ho podavat (cisto mlieko alebo zarabat nim kasicky) Vsade citam nieco ine. Dakujem pekne

Milá Veronika,

vo všeobecnosti - deti vo veku vášho bábätka nepotrebujú umelé mlieko, a to bez ohľadu na typ umelého mlieka. Jeho potreby je možné lepšie a kvalitnejšie vykryť čerstvou pestrou stravou namiesto sušeného umelého mlieka.  Nedojčené bábätko po 6 mesiaci nepotrebuje umelé mlieko. Prečítajte si toto stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré vysvetľuje, že ak bábätko v tomto veku je ochotné papať pestré a čerstvé príkrmy vo forme tuhej stravy, je podávanie akéhokoľvek mlieka (vrátane umelého) v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko „zbytočnou“ a „škodlivou“ praktikou:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že žiadne mlieko by nedojčené dieťa nemalo dostávať v takých množstvách, v akých by dojčené dieťa pilo materské mlieko. Rodičia nedojčených detí by sa mali zamerať na postupné znižovanie množstva umelého mlieka, na to, aby deti prestali piť z fľaše a začali piť pohárikom a aby sa postupne preorientovali na vhodnejšiu pestrú a nutrične vyváženú tuhú stravu, ktorou môžu nahradiť umelé mlieko. Preto vo vašej situácii môžete začať hľadať spôsoby, ako postupne znižovať množstvá umelého mlieka, ktoré bude dieťatko piť, ako ho postupne začať viac kŕmiť normálnym jedlom a ako prestať používať fľašu a namiesto toho začať tekutiny podávať pohárikom. Môže to trvať nejakú dobu, pretože dieťatko je zvyknuté na takýto spôsob starostlivosti, ale postupne by ste mali nastúpiť na cestu týchto zmien a čo najskôr to bude možné prestať umelé mlieko a fľašu používať úplne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kravske mlieko