Dostinex a kojení

Lenka    06.02.2019, 12:29

Dobrý den, stále kojím svou bezmála 5ti letou dcerku, většinou již jen večer a v noci. Rádi bychom druhé dítě, avšak mám diagnostikovanou hyperprolaktinémii a hypotyreózu a byl mi opět nasazen Dostinex (stejně jako když jsme chtěli první dítě, tehdy jsem otěhotněla do dvou měsíců). Můj lékař tvrdí, že kojení je kontraindikace. Měla bych prosím dvě otázky: 1) Nemohu užíváním Dostinexu (1/2 tablety 2x týdně) ohrozit dcerku skrze kojení? Popis nežádoucích účinků v příbalovém letáku mne trochu vyděsil. 2) Vím, že je velká pravděpodobnost, že ustane i laktace, ale dcerka zatím tvrdí, že mlíčko teče. Nemůže naopak kojení snižovat účinek Dostinexu, takže jeho užívání by bylo kontraproduktivní? Velice děkuji za váš čas a odborný názor.

Milá Lenko,

z hľadiska dojčenia nie je dôvod, aby ste nemohli užívať tento liek. Lieky sú relatívne dobre preskúmaná záležitosť, je známa farmakokinetika liekov, často sú známe štúdie a prípadové štúdie o dojčiacich matkách, ktoré lieky užívali. Existujú knihy, ktoré každý jeden liek popisujú na mnohých stranách a kategorizujú ich z hľadiska dojčenia a bezpečnosti pri dojčení. Keď odpovedáme na otázky o liekoch, každú jednu otázku starostlivo zvažujeme (rovnako tiež akúkoľvek inú otázku). Otázky o liekoch v prípade potreby konzultujeme so svetovými odborníkmi, ktorí sa touto témou zaoberajú desaťročia: Profesor Thomas Hale, profesor Gideon Koren, profesor Jack Newman. Často konzultujeme daný liek minimálne s jedným z týchto odborníkov, niekedy i so všetkými tromi. 
Na získanie odpovede ohľadne dojčenia a liekov, je potrebné pozrieť sa na niekoľko aspektov:
1) Je logické, že ideálny stav je, keď je človek zdravý a nemusí brať lieky.
2) Lieky by mal človek brať len, keď má na to dôvod.
3) Ak má niekto však nejaké ochorenie, potom môže potrebovať liečbu.
4) Nie je správne upierať dojčiacim matkám právo na liečbu len preto, že dojčia.

Ak bude potrebovať lieky, v drvivej väčšine je pravidlo, že je bezpečnejšie pokračovať v dojčení i počas užívania lieku. Prečo? Mnohé lieky sa do materského mlieka nedostávajú, alebo ak sa dostávajú tak len v minimálnych množstvách a to platí aj pre tento liek.
Inými slovami, len povedať, že nejaký liek sa "vylučuje do materského mlieka", nehovorí nič o tom, koľko sa o tam vylučuje, a väčšinou ide o nesmierne malé množstvá. Nehovoriac o tom, že tento liek ako taký prakticky eliminuje tvorbu mlieka (a to aj keď budete pokračovať v dojčení), čo znamená, že dieťa nebude získavať ani tieto stopové množstvá. 5-ročné dieťa sa bude pravdepodobne dojčiť bez ohľadu na tvorbu mlieka, takže ak ste sa rozhodli, že teraz je čas, kedy potrebujete riešiť svoju plodnosť, z hľadiska dojčenia nie je dôvod to neurobiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dostinex a kojení