Dojcenie novorodenca a starsieho dietata

Veronika    11.02.2019, 12:10

Dobry den, mam 5 dnoveho novorodenca a dvojrocnu dceru stale dojcenu pred obednym a vecernym spankom. V porodnici mi vsak bolo povedane, ze prvych 14 dni je mliecko stale ine a meni sa podla potreby novorodenca a tym, ze by som sucasne dojcila starsiu dceru, tak by sa mohlo zmenit resp. Ze by starsia dcera oberala pitim mlieka babatko o ziviny. Chcem sa teda spytat, naozaj by som dojcenim starsej dcery sucasne s babatkom mohla zmenit zlozenie prveho mlieka? Ak ano, dokedy je potrebne dceru obmedzovat? Kedy sa zhruba vyrovna zlozenie mlieka pre obe deti? Dakujem za odpoved.

Milá Veronika,

s dojčením sa spájajú v našej spoločnosti mnohé mýty a jeden z nich je ten, na ktorý sa pýtate. Je možné dojčiť počas tehotenstva, pôrodu a okamžite po narodení a v nasledujúcich dňoch po pôrode a je možné obe deti potom dojčiť až do ich prirodzeného odstavenia. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by bolo potrebné staršie dieťa obmedzovať v dojčení, za predpokladu, že novorodenec bude mať pri dojčení prednosť a bude môcť získať pri dojčení dostatok materského mlieka. Materské mlieko, ktoré sa vám tvorí, je svojim zložením ideálne pre obe vaše deti. Nie je jediný dôvod pre žiadne obmedzenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie novorodenca a starsieho dietata