Zvracanie mlieka

Michaela    18.02.2019, 12:54

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám 9mesacnu dcérku, ktorá je stále dojčenia, cez deň si moc mlieko nepýta ale na večer je stále na prsníku a potom aj v noci, cumlík nemá nechcela chytiť. Nad ránom je asi mlieka preplnená a zváračka už 2.deň mi to urobila viete mi poradiť? Aktívna je, hrá sa, cez deň papá pekne, není vidieť že by ju niečo bolelo ďakujem

Milá Michaela,

z toho, ako opisujete túto situáciu, sa zdá, že bábätko zvracia ráno posledné dva dni a pred tým to nerobilo. V prípade, že by išlo o nejakú infekciu bábätka, pokračujte v dojčení, dojčenie neobmedzujte a prečítajte si ďalšie tipy v tomto článku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-ked-ma-dieta-hnacku-alebo-vracia/

V prípade, že bábätko nie je choré, kľúčová otázka v tejto situácii je, či je toto bábätko pri dojčení spokojné na prsníku, ako je ochotné papať príkrmy a či priberá a prospieva. Tieto okolnosti by bolo vhodné vyhodnotiť spoločne s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Niektoré bábätká sa takto začnú správať v reakcii na zníženie tvorby mlieka, čo v prípade, že 9-mesačné bábätko sa nedojčí počas dňa, je vysoko pravdepodobné. 9-mesačné bábätko by sa totiž malo počas dňa dojčiť pomerne často a materské mlieko by malo tvoriť pomerne veľkú časť jeho príjmu potravy. Prečítajte si tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

ktorý popisuje možné situácie, kedy sa môže tvorba mlieka po 6 mesiaci znížiť a v takom prípade sa porozprávajte s poradkyňou pri dojčení o tom, ako zlepšiť dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvracanie mlieka