Zelená stolica

Renáta    20.02.2019, 21:54

Dobrý deň, dcéra bude mať 4 mesiace a včera asi 6x mala stolicu a posledná bola zelená. Dnes sa to opakovalo 6x znova a tiež bola zelená. Navštívili sme aj lekárku, ktorá ju vyšetrila a povedala, že môže ísť o virozu inak bruško mala v poriadku. Poslala nás domov s tým, že ak by sa stav zhoršil mame znova prísť. Dnes mala večer zvýšenú teplotu 37,5 no inak vyzerá spokojne a aj papa (plne dojčená) niekedy papa iba z jedného prsa niekedy z dvoch. Kojenie trvá cca 8-10 minút a cítim ze papa takže hlad by to byt nemal. Od včera jej dávam probiotika. Mam sa obávať?

Milá Renata,

farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojné a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať a bábätko môže mať prechodne zelenú stolicu. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá a môže to byť normálne, aj keď ste doteraz zelenú stolicu nepozorovali. Podmienkou je, aby išlo o bábätko, ktoré je spokojné, dostatočne priberá a prospieva. Otázku zdravotného stavu ste konzultovali s pediatričkou, ktorá nenavrhla žiadnu liečbu, takže ak ide o zdravé bábätko, ktoré priberá, pokračujte v dojčení a neznepokojujte sa. Aj keby skutočne bábätko malo nejakú virózu a zmena farby stolice by súvisela s týmto, najlepšou pomocou pre bábätko s virózou je pokračovať v dojčení. Dojčenie bábätko upokojí, uspí, pomôže mu zmierniť prežívanie bolesti, regulovať telesnú teplotu a poskytne mu v materskom mlieku množstvo imunitných faktorov a látok, ktoré mu pomôžu bojovať s chorobou. Nerobte žiadne opatrenia ohľadom zelenej stolice, ktoré by obmedzovali dojčenie. V súvislosti so zelenou stolicou sa často nesprávne hovorí, že bábätko je dôležité nechať dojčiť sa len z jedného prsníka, aby sa dostalo k „zadnému“ mlieku. Zelená stolica ale neznamená, že sa „nedostáva k zadnému mlieku“, nehovoriac o tom, že nič také, ako zadné mlieko neexistuje.

Ak by ste mali podozrenie, že bábätko v skutočnosti môže nezískavať dostatok materského mlieka, teda ak bábätko nie je spokojné a nepriberá dostatočne, problém nie je farba stolice, ale dojčenie. Riešenie spočíva v zlepšení dojčenia a odporúčame vám obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zelená stolica