Dvoje antibiotiká a dojcenie

Ivana    01.03.2019, 11:37

Dobrý deň, nedávno som vám písala otázku o dojčení nakoľko som začala brať ATB cefzil, no dnes mi volal lekár ,že zo sputa mi vyšiel ďalší bacil ausim brat aj antibiotiká biseptol súbežne s cefzilom a to vo vyšších dávkach prvé dva dni 2x2 a potom normálne 2x1. No dcérka mala novorodenecké žltačku, ktorá trvala zhruba dva mesiace, teraz má 4 a pol mesiaca a na lieky je píšeme že pri deťoch s problémami s pečeňou sa neodporúča. Naša detská lekárka má dovolenku, nemám sa s kým poradiť. Ja tiež musím ísť po dovŕšení liekov na pečeňové testy a na krv... Prosím vás poraďte mi je bezpečné dojčenie aj počas týchto dvoch antibiotík?

Milá Ivana,

z hľadiska dojčenia nepredstavuje ani táto situácia problém, pretože naďalej platí, že do materského mlieka sa dostávajú stopové, zanedbateľné množstvá liečiva a to znamená, že vaše bábätko nebude užívať tieto lieky spoločne s vami. Nehovoriac o tom, že novorodenecká žltačka neznamená problém s pečeňou a zdravé, donosené bábätko môže byť viditeľne žlté aj viac ako 3 mesiace po pôrode a toto neznamená žiadny zdravotný problém, ani problém s pečeňou. Pre vaše bábätko, aj pre vaše zdravie je v tejto situácii bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Preštudujte si aj toto podrobné vysvetlenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dvoje antibiotiká a dojcenie