Tandem pocas choroby

Zuzana    24.03.2019, 16:15

Dobry den Mamila, prosim o radu pri tandemovom dojceni pocas choroby. Mam tri deti (4,5-rocny syn, 2-rocna kojena dcerka, 6-mes. kojene babatko). Citala som vela vasich clankov, ze netreba robit ziadne opatrenia. Moja skusenost je nasledovna: ked malo moje babatko 2 mesiace, starsi syn doniesol zo skolky RS virus a zrejme sa k tomu pridali nejake bakterie a dostal zapal prinosovych dutin. Nakazil aj kojenu dcerku, dostala hnisavu anginu. Nasledne ochorelo aj babatko a to na zapal pluc, tyzden sme boli hospitalizovani. V nemocnici mi lekarka povedala, ze sa bacile mohli preniest aj cez bradavku. Moje otazky su nasledovne: Pocas vaznejsej choroby (napr. ak ma starsie dieta predpisane antibiotika) je vhodne prisavat obe deti na rovnaky prsnik? Nie je lepsie prsniky vyclenit? Alebo aspon sa po kojeni umyt? Je vhodne prisavat na ten isty prsnik jedno dieta po druhom bezprostredne? Nie je to podobne, ako napit sa z pohara po chorom cloveku? Existuje nejaka doba, kedy sa bradavka takpovediac sama "ocisti"? Dakujem velmi pekne.

Milá Zuzana,

infekcie tohto typu, ktoré opisujete, sa typicky prenášajú vzduchom, kvapôčkovou infekciou. Deti ich dostanú, pretože sú spolu v jednom priestore, špeciálne v rámci jednej rodiny, a je prakticky nemožné urobiť opatrenia, aby sa tak nestalo. Váš najstarší synček zjavne tieto ochorenia dostal v škôlke aj bez toho, aby bol dojčený na prsníku, kde predtým niekto chorý pil. 

Tým, že sú vaše deti spolu, tak je realitou života, že pravdepodobne od seba vzájomne ochorejú. Navyše tieto typy infekčných ochorení sú najnákazlivejšie v čase pár dní pred chorobou, keď ešte ani nie je viditeľné, že by dieťa bolo choré. A v tomto čase, keď dieťa ešte vyzerá zdravo, hoci už je infekčné, väčšinou nikto netuší, že by mal robiť nejaké opatrenia na zabránenie prenosu. A v čase, keď už je zrejmé, že je dieťa choré, tak je už na to neskoro.

Aj keby ste prsník umývali, vyčlenili jeden prsník pre jedno dieťa alebo podobné opatrenia, tak by ste prenosu infekčných ochorení nezabránili, pretože sa šíria inými cestami. Typicky navyše vírusy typicky na nejakom povrchu (ako napríklad povrch prsníka) pomerne rýchlo "umierajú". 

Z pohľadu "regulácie" dojčenia v tandeme skutočne reálne nemáte ako zabrániť prenosu ochorenia medzi deťmi.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandem pocas choroby