Ukoncenie dojcenia - zdravotná indikácia

Viera    06.05.2019, 12:28

Dobrý deň, Mam 2 deti, starsi 30m, mladšia 10m. Mladšia dcera je stále povedala by som zo 70% kojena, prikrmy sme začali trochu pravidelnejšie zavádzať až zhruba od 8m, dovtedy to boli len 2-3 lyžičky, prip. nechcela vobec, de-facto bola plne kojena min.do 7 mesiacov. Narodená prirodzene v termíne, všetko bez problémov vrátane kojenia, priberá ukážkovo. Problem je u mna, keďže od r. 2015 som sledovaná v senologickej ambulancii kvôli adenomu v prsniku. Ten sa vplyvom 2 tehotenstiev a následneho kojenia (syna som plne kojila do cca 6m, čiastočne do 14m) zväčšil. Veľkosť je momentálne asi 6x5 cm, po posledných vyšetreniach a biopsii bol nález klasifikovaný ako harmatom. Predtým lekári uvazovali o laktacnom adenome, to však teraz viac-menej vylúčili. Nález je nezhubný avšak po poslednej konzultácii mi odporučili najlepšie hneď ukončiť kojenie a po ukončení urobiť kontrolu UTZ s plánom chirurgicky odstrániť nález. Avšak lekári nechcú zasahovať do prsníka, ak aktívne kojim. Existuje obava, žeby nález mohol zakryvat zhubné tkanivo (štatisticky mala pravdepodobnosť, ale stále je). A chcú sa vyhnúť čakaniu, prip.- možnému ďalšiemu rastu, možnosti horšieho nálezu, atd. Toto akosi musím akceptovat, aj keď veľmi nerada. Moj dotaz znie ako v relatívne krátkom čase a čo najviac šetrne ukončiť kojenie. Dcera sa na prikrmy moc netvári, či už pripravujem jedlo doma, alebo skúšam sklenicky z casu na čas (tie mam v bio kvalite, rovnako ako väčšinu stravy doma). Proste MM je pre nu stále “priorita” a nebyť toho nešťastného nálezu, určite by som s kojenim neskončila. Má 10m cez deň kojím cca každé 3 hod prip. na požiadanie. Jedlo ponúkam stále, jedávame 4-5x denne, snažím sa aby jedla s nami, raz má záujem inokedy nie. V noci kojím zhruba každé 2 hod, zalezi ako sa dcera budi, ale budi sa stále približne takto. Neviem, či mam prejsť na UM, a vobec aké, ako často; bolo mi doporucene ukončiť kojenie čím skor. Dcera ani nepije z flase, nejak na to doteraz neprišla a nebol dôvod ju to učiť, dudlik ako taký od narodenia odmietala. Odstriekavať MM bol u mna vždy velky problem, zakaždým to bol boj na cely deň aby som mala aspoň jednu dávku a takmer vždy to následne skončilo zatvrdlinami v prsnikoch. Mam z celej situácie obavu a hlavne nechcem dcére uškodiť a stresovať ju, no potrebujem sa zdravotne dať dokopy a vyhnúť sa možným komplikáciám v budúcnosti. Vopred dakujem za Vás cas, a pardon za dlhy opis, nedokázala som to popísať strucnejsie

Milá Viera,

v tejto situácii vám odporúčame:

  • absolvovať kontrolný ultrazvuk

Toto sa dá absolvovať aj počas dojčenia.

  • ak máte obavy, je možné prestať dojčiť z jedného prsníka, ale z druhého prsníka môžete naďalej dojčiť a dojčenie nemusíte nijako obmedzovať

V jednom prsníku sa tvorba mlieka zastaví. Je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, navyše, po operácii a zhojení môžete znova dcérke ponúknuť dojčenie aj z druhého prsníka. Umelé mlieko by dcérka nepotrebovala, ani ak by už vôbec nebola dojčená, stačí čerstvá a pestrá strava. Tvorbu mlieka v jednom prsníku zastavíte jednoducho tým, že z neho prestanete dojčiť. V prípade veľmi nepríjemných pocitov si odstriekajte v tomto prsníku mlieko do úľavy. Tvorba mlieka postupne v tomto prsníku prestane. Nemusíte robiť žiadne iné opatrenia, ktoré sa tradične nesprávne v tejto situácii odporúčajú (sťahovanie prsníkov, obmedzovanie pitia tekutín, či užívanie liekov na zastavenie laktácie).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie dojcenia - zdravotná indikácia