Soor a bolest prsnika

Slavka    07.05.2019, 08:25

Prajem pekny den .. Riesim dalsi problem a to ze moj maly drobec ma soor a zrejme sa preniesol na mna ... vecer som kojila a nahmatala som bolavy hrbolcek .. potom v noci som opat kojila a bolel ma uz cely prsnik sprevadzany palivovu bolestou takou rezavou .. nad ranom uz to sice tak nerezalo osro ale stale boli a stale tam je ten hrbolcek .. nakolko si liecim trichomoniazu brala som rozne tabletky vaginalne a nakoniec aj vcera dobrala entizol .. myslite ze je nutne brat dalsie antibiotika aby som si problem s prsikom vyriesila? lebo po takom mnozstve liekov sa uz dalsie brat bojim .. Vopred dakujem za vasu odpoved

Milá Slávka,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu. Odporúčame vám obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je možné, že biely hrbolček na bradavke, ktorý opisujete, je prejavom zablokovaného mliekovodu, ktorý sa často spája s bolesťou v prsníku, hrčou v prsníku, so začervenaním kože okolo postihnutého miesta a často aj s horúčkou, zimnicou a vyčerpaním. Ak je toto váš prípad, odporúčame vám urobiť tieto kroky:

- skúste prsník v oblasti, kde máte hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky, vibrujúcim mobilom (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

Zablokovaný mliekovod sa väčšinou aj bez akejkoľvek liečby začne v priebehu pár hodín zlepšovať sám od seba. Do 48 hodín najneskôr by sa mala začať vaša situácia zlepšovať. Ak by sa tak nestalo, obráťte sa na svojho gynekológa. Až v takomto prípade má zmysel zvažovať antibiotickú liečbu, ale do 48 hodín veľká väčšina týchto situácií sa začne zlepšovať sama od seba.

Soór bábätka v ústočkách nie je potrebné riešiť, pokiaľ bábätko nemá nejaké ďalšie problémy a pokiaľ nemáte vy problémy s bolestivosťou bradaviek. Soor väčšinou nie je pre bábätko bolestivý ani bábätku nespôsobuje iné problémy, a ak to tak je, tak prejde sám od seba. Ak by vám niekto odporúčal zošúchať biely povlak - netreba šúchať jazýček či zoškrabovať biely povlak - toto môže byť pre bábätko nepríjemné až bolestivé a k liečeniu to nijako neprospieva. Je však možné, že bodka spoločne s pichľavou bolesťou prsníka signalizuje infekciu a potrebovali by ste preliečiť bradavky podľa postupov, ktoré by ste mali prejsť osobne s poradkyňou pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Soor a bolest prsnika