Prisatie bez pitia - bradavka namiesto cumlika

Petra    15.05.2019, 10:38

Dobry den, mam 2-mesacne babatko, je iba dojcene a zaciname pomaly postupne upravovat spankove navyky a zavadzat (hlavne vecer) pravidelny rezim. Kupanie, masaz, krmenie so zaspavanim na prsniku zatial viac menej funguje. Vecer takto dojcim po leziacky v nasej posteli. Parkrat sa mi podarilo spolu s babatkom zaspat pocas vecerneho dojcenia a potom som si uvedomila, ze babatko zacalo cucat bradavku ako cumlik. Predpokladam ze k tomu doslo odkedy som zaspala skor ako on a nezasiahla som. Inak, cumlik ako taky nepouzivame, hoci sme ho skusali od 5.tyzdna ale vzdy a aj dodnes ho odmieta. Vseobecne sa neodporuca aby si babatko robilo z bradavky cumlik bez pitia ale ked mu to nedovolim a dam mu miesto toho moj malicek alebo si on strka do pusy svoju rucicku, zacne byt o chvilku nervozny az sa rozplace. Zasa mu ponuknem prsnik a ked sa zasa len hra s bradavkou, tak sa opät odtiahnem ale dookola sa to s tym placom opakuje. Taketo sanie nie je pre mna vobec bolestive, ale myslim si, ze prsnik by babatko nemalo pouzit ako nahradu za cumlik. Viete mi prosim poradit ako by som mohla postupovat pri vecernom dojceni? Je to len otazka mojej vytrvalosti a trpezlivosti v tom ho to odnaucit alebo mu to mam radsej dovolit? Dakujem za vase rady. Petra

Milá Petra,

o dojčení sa budete dozvedať rôzne informácie, z ktorých mnohé pochádzajú z predstáv ľudí alebo zo skúseností ľudí, ktorí v skutočnosti svoje odporúčania formulujú na základe skúsenosti s nedojčenými deťmi kŕmenými fľašou umelou výživou. Títo ľudia si predstavujú dojčenie ako fľašu s umelým mliekom, prsník si predstavujú ako zdroj potravy a akonáhle bábätko robí na prsníku niečo iné, než len pitie mlieka, považujú to za problémové. Toto by však nemal byť zdroj informácií pre dojčiace matky. Už len preto, že títo ľudia sa nestarali o dojčené deti alebo majú skúsenosť len s krátkodobo dojčeným bábätkom. Nie je pravda, že sa „všeobecne neodporúča“, aby bábätko využívalo všetky funkcie dojčenia. Je normálnou funkciou dojčenia uspávať bábätko a dokonca aj uspávať matku. Pokojne si choďte ľahnúť s bábätkom a spite hneď, ako sa vám bude chcieť. Dojčenie sa vyvíjalo v kontexte spoločného spania a vždy v minulosti uspávalo aj dieťa, aj matku. Dojčené bábätko nepotrebuje cumlík a nemalo  by ho dostávať vzhľadom na riziká, ktoré cumlík predstavuje pre dojčenie, aj pre zdravie dieťaťa všeobecne. Cumlík je pomôcka, ktorú bábätká nikdy počas evolučnej histórie ľudstva nedostávali. Cumlík sa v súčasnej spoločnosti používa ako náhrada prsníka, nie je to tak, že ak bábätko na prsníku saje bez pitia, tak by malo dostať cumlík. Dojčenie, či už bábätko pije alebo saje bez pitia, je vždy dojčenie. A dojčenie má prebiehať podľa potrieb bábätka. A toto zdôrazňuje napríklad aj Svetová zdravotnícka organizácia, ako základnú podmienku úspešnosti dojčenia. A potvrdzuje to množstvo štúdií, ktoré skúmali, ako pri používaní cumlíka klesá počet dojčených detí. Aj ak bábätká dostanú cumlík až po 1 mesiaci úspešného dojčenia, zníži sa do 6 mesiacov počet dojčených bábätiek na menej ako 25 % pri neustálom používaní cumlíka a na menej ako 50 % pri občasnom používaní cumlíka. Ak bábätká cumlík vôbec nepoužívajú, je z nich do 6. mesiaca dojčených viac ako 70 %. Teda všeobecne sa naopak neodporúča cumlík používať. Práve v týchto dňoch pripravujeme článok, ktorý je spracovaním najnovšej brazílskej štúdie, ktorá dokázala, že používanie cumlíkov je negatívny faktor pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska. Naopak, obmedzenie používania cumlíkov zvýšilo počet výlučne dojčených detí. Pre krajiny, v ktorých sa podobne ako v Brazílii považuje používanie cumlíkov za bežnú súčasť starostlivosti o bábätko, odporúčajú brazílski vedci, aby sa medzi opatrenia s cieľom zvýšiť počty dojčených detí zaradili aj kroky pre obmedzenie používania cumlíkov.

Čo všetko môže spôsobiť podávanie cumlíka alebo aj fľaše?
• Tzv. zmätenie cumlíkom - pri satí z prsníka dieťa pohybuje jazykom spredu dozadu. Pri cumľaní cumlíka robí presne opačný pohyb. Pri prisávaní na prsník nesmie tlačiť jazykom von, ale ak používa cumlík, je zvyknuté robiť tento pohyb. Preto sa prestane na prsník prisávať správne, následkom čoho prestane byť účinne dojčené a nepriberá.
• Bábätko sa neprisáva, prípadne sa prisáva ťažko.
• Bábätko „hryzie“ bradavku.
• Bábätko má „silný stisk“.
• Bábätko otvára malé ústa („on má len takú malinkú pusinku“).
• Bábätko nemá vyhrnuté obe pery.
• Bábätko sa prisáva a po chvíli bradavku púšťa, prisáva sa a púšťa bradavku, odvracia hlavičku a plače. Bábätko „cmuká“ počas dojčenia. Pri cmúľaní cumlíka sa zapájajú iné svalové skupiny, ako pri dojčení. To spôsobuje, že dieťa podobné pohyby potom robí aj pri dojčení (čo je často počuť ako cmukanie dieťaťa pri dojčení) a nie je schopné efektívne získavať mlieko z prsníka.

• Matka môže mať pri dojčení bolesti a následné problémy (ragády na bradavkách, kandidózu, mastitídu, zablokované mliekovody, abscesy atď.).

Všetky tieto faktory spôsobujú to, že dĺžka dojčenia detí, ktoré používajú cumlík je kratšia. Táto štúdia z roku 2016 identifikovala cumlík ako najrizikovejší faktor pre dĺžku dojčenia. Brazílska štúdia z roku 2018 (Gabriela Buccini: Exclusive breastfeeding changes in Brazil attributable to pacifier use) na viac ako 42 000 deťoch do 6 mesiacov zistila, že výlučné dojčenie sa proporčne zvýšilo o toľko percent, o koľko sa znížilo používanie cumlíkov. 

Prečo je cumlík pre bábätko nevhodný?
• Cumlík je umelá náhrada prsníka.
• Z dlhodobého hľadiska môže cumlík znižovať čas strávený na prsníku, postupne znížiť tvorbu mlieka a po počiatočnom dobrom priberaní viesť k neskoršiemu nedostatočnému priberaniu vo veku 3 – 4 mesiacov.
• Podanie cumlíka môže spôsobiť, že nebudete motivovaná naučiť sa iné stratégie, ako upokojiť a uspať bábätko.
• Pri satí cumlíka bábätko používa odlišné svaly tváre. Satie cumlíka môže mať vplyv na zhryz a nesprávny vývoj čeľuste a horného podnebia.
• Cumlík môže už v pôrodnici spôsobiť problémy s prisávaním bábätka na prsník.
• Cumlík môže maskovať prvé signály bábätka, ktoré naznačujú záujem o dojčenie.
• Cumlík môže byť dôvodom, pre ktorý matku obzvlášť v prvých dňoch bolia bradavky.
• Cumlíkom sa na matkine bradavky môže preniesť kandidóza.
• Cumlík významne zvyšuje riziko zápalu stredného ucha.
• Bábätko, ktoré má cumlík, môže začať odmietať prsník. Môže spôsobiť štrajk dojčenia - odmietanie prsníka počas bdelého stavu, niekedy úplne. Tento efekt môže byť vidieť až po niekoľkých mesiacoch dojčenia.

• Používanie cumlíkov nie je prevenciou SIDS

Cumlík je len náhrada prsníka. Prevenciou SIDS je dojčenie a spoločné spanie.To, že sa v niektorých štúdiách ukazuje, že bábätká, ktoré majú cumlík, menej často zomierajú na SIDS, neznamená, že riešením je odporúčať používať cumlíky. Satie na prsníku znižuje riziko SIDS. Pretože cumlík je náhrada prsníka. Čítajte podrobné vysvetlenie v tomto článku.

• Dojčenie namiesto cumlíka učí bábätko, že jeho potreby napĺňajú ľudia, nie veci.

Namiesto cumlíka ponúknite bábätku prsník a vôbec sa nemusíte báť používať dojčenie na všetky funkcie, ktoré môžete využívať. Začnite poznávať svoje bábätko a zistite, čo mu najviac pomáha, aby sa upokojilo. Používajte nosenie, chodenie, dojčenie počas nosenia, spoločné ležanie v posteli a dojčenie, položenie bábätka na váš hrudník, spievanie, hladkanie, kontakt koža na kožu. Ak budete bábätko dojčiť podľa jeho potrieb:

• Bábätko trávi viac času na prsníku, vďaka čomu má väčšiu šancu opakovane piť materské mlieko.
• Satie na prsníku a vypitie mlieka pomáha zvyšovať alebo udržiavať tvorbu mlieka - stimuláciou prsníka sa aktivuje spúšťací reflex a dieťa môže piť, čím sa nastavuje môže zvýšiť tvorba mlieka na potrebnú úroveň.
• Dojčenie je viac než len prijímanie materského mlieka, satie na prsníku bez ohľadu na príjem mlieka je samo o sebe dôležité pre rozvoj mozgových spojení.
• Satím prsníka sa správne formuje podnebie a spodná čeľusť bábätka. Pri satí prsníka zapája bábätko správne tvárové svaly. Dieťa, ktoré si neuspokojuje sací reflex dojčením, môže pociťovať potrebu sať oveľa dlhšie než „správne“ dojčené dieťa, a tak potrebuje cumlík aj vo veku, keď už cmúľanie cumlíka alebo v horšom prípade prsta, spôsobuje problémy vo vývoji chrupu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prisatie bez pitia - bradavka namiesto cumlika