Dojčenie a očkovanie

Nikoleta    27.05.2019, 13:39

Dobry deň. Mám niekoľko nejasností ohľadom dojčenia a očkovania. Mám 5 mesačného synčeka výlučne dojceneho. Občas mu dám prevarenu vodičku od smädu. Pred týždňom sme boli prvý krát očkovať Hexou. Dali sme rozdeliť vakcíny. O týždeň pôjdeme na Pneumo. Prvú reakciu nemal žiadnu. Ani opuch ani začervenanie ani teplota. Iba trochu po očko spavost. Veľmi sa z toho teším. Avšak som čítala že ak sa neprejaví žiadna reakcie imunita dieťatka je nezrela alebo žiadna lebo telo nie je schopné vyrobiť žiaden zápal. A že ďalšie reakcie môžu byť ťažšie. Tiež sme dali homeo pred očkovaním. Verím že keď kojim imunitu má skvelú. A robíme všetko preto aby očkovanie zvládol. Tak ako to v skutočnosti je? Ak kojim a nemá reakciu je očkovanie účinné? A ak kojim a dieťatko získava imunitu tak je očkovanie bezpečnejšie? Ďakujem srdečne za odpovede. S úctou Nikoleta

Milá Nikoleta,

dojčenie pomáha dieťaťu rozvinúť jeho potenciál. Dojčenie dieťaťu pomáha rozvinúť imunitu na najlepšiu preňho možnú mieru. Nedojčenie prináša pre zdravie dieťaťa (ale aj matky) viaceré riziká a z tohto pohľadu je iste pre bábätko menej bezpečné, ak je nedojčené. Preto je dôležité pokračovať v dojčení aj popri očkovaní dieťaťa.

Či je reakcia bábätka na očkovanie v poriadku, nesúvisí nijako s dojčením, túto otázku samostatne prejdite s pediatrom bábätka. Bez ohľadu na to, aká bude jeho odpoveď, je dôležité pokračovať v dojčení.

Pokračujte teda vo výlučnom dojčení. Pre prichádzajúce obdobie zavádzania príkrmov môže byť pre vás užitočné preštudovať si tieto odkazy:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tekutiny/

Špeciálne v poslednom článku o zavádzaní tekutín si prečítajte prečo bábätku, ktoré je výlučne dojčené nemusíte podávať vodu (a možno vám uľahčí starostlivosť o bábätko to, že bábätku nemusíte v budúcnosti vodu prevárať):

Dobre dojčené a dobre priberajúce bábätko počas prvých 6 mesiacov výlučného dojčenia nepotrebuje žiadne iné tekutiny okrem materského mlieka.

A to ani v prípade, že počas tohto obdobia nastane obdobie horúčav alebo v prípade, že bábätko trpí horúčkou pri nejakom ochorení. Dojčenie dostatočne dopĺňa potrebu tekutín, a to aj v horúcom lete.
Materské mlieko je pre výlučne dojčené dieťatko omnoho vhodnejšie ako voda, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerálne látky, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť, a to aj preto, že:

  1. materské mlieko bez ohľadu na teploty vonku má byť jedinou potravinou, ktorú výlučne dojčené dieťa dostáva
  2. pre výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy existujú vedecky podložené dôvody
  3. kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka (napr. podanie vody či čaju vo fľaši) prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také
  4. dostatočné dojčenie dokáže zabezpečiť dostatočný príjem tekutín
  5. neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody výlučne dojčeným deťom bez ohľadu na teploty vonku
  6. výlučne dojčené dieťa nie je to isté ako dospelý človek, navyše cukry, ktoré materské mlieko obsahuje, nie sú tie, ktoré si bežný človek predstaví, keď si predstaví pitie sladeného nápoja. Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa.
  7. nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu
  8. materské mlieko z veľkej časti predstavuje práve voda
  9. pár lyžičiek prevarenej vody, ktorá sa pri vysokých teplotách vonku často odporúča, bábätko nezachráni pred dehydratáciou, dobre dojčené dieťa dokáže z prsníka vypiť oveľa viac ako len „pár lyžičiek

V teplých dňoch je teda úlohou mamičiek zabezpečiť, aby bábätko dostatočne často a dostatočne výdatne pilo z prsníka. Vtedy materské mlieko pokryje potrebu tekutín rovnako ako aj potrebu všetkých ostatných látok.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a očkovanie