Hlen a kysele páchnoucí stolice

Petra    06.06.2019, 08:22

Pěkný den, vím, že obdobné dotazy jsou tu často, přesto bych se ráda poradila. Dcera má 6 měsíců a nevím, co si myslet o její stolici za celou dobu jejího života. V prvních 3 měsících vyzkoušela vše - prdíky, zelenou stolici, napěněnou, kysele páchnoucí...(ale vždy bez krve). Ale je plně kojená, přibírá moc pěkně, čúrá dost, ekzém nemá a vyvíjí se v pořádku, tak jsem se to snažila moc neřešit. Bříško ji tedy bolelo, ale dalo se to zvládnout, rozhodně neplakala třeba hodiny... Pak to přešlo do zácpy, museli jsme často pomáhat rourkou, nejdřív byla stolice jak zubní pasta, pak taková oranžová kaše a to obden. Pořád se mi to nezdálo, tak jsem úplně vysadila mléko a přišla změna - stolice jednou za cca 5 dnů (jinak fakt nebyla) a dokázala si s ní poradit sama. Teď po šestém měsíci zkoušíme příkrmy - jinak je plně kojená a kojení ji moc baví, přisátá je co chvíli a je u toho evidentně spokojená. Dostává teď pár dnů trošku bio dýně s pár kapkami olivového oleje a to ji dost prožene. Vždy se vyprázdní krátce po jídle. Znovu ale mám pocit, že je stolice hlenovitá a kysele páchnoucí, teď už dost řídká... Přibírání se zpomalilo, za poslední 2 měsíce přibrala cca 800 gramů, ale taky se dost pohybuje (už leze po 4, tak jsem to já ani doktorka neřešila, uvádím jen pro doplnění informací). Mám to celé nějak řešit? Může se jednat o nějakou potravinovou intoleranci dostávající se k dceři přes MM? Trvat na vyšetření na gastru? Doktorka se tváří, že nemám přehánět, ale já nevím. Mám pocit, že bříško už ji skoro nebolí, ale je to taková malá mrčka, tak člověk nikdy neví :) Děkuji moc za odpověď!

Milá Petro,

tieto situácie nie je jednoduché riešiť prostredníctvom internetu. Stolica dojčeného dieťatka môže mať rôznu farbu, aj zelenú, môže byť s penou, môže mať rôzny zápach. Toto samo o sebe nepredstavuje problém. Plač a nespokojnosť bábätka sa dajú vysvetliť aj inými príčinami a nie vždy plač, pri ktorom bábätko priťahuje nožičky, červenie v tváričke a tvári sa, že ho bolí bruško, je skutočne spojený s bolesťou bruška. Výlučne dojčené dieťa nikdy nemá mať formovanú, tuhú stolicu a preto vám neodporúčame v tejto situácii používať rektálnu rúrku. Výlučne dojčené dieťa nemôže mať zápchu. Ak má prejavy správania, ktoré vyzerajú ako bolesť bruška, ich riešením by nemalo byť používanie rektálnej rúrky. Toto môže spôsobovať problémy s vylučovaním v budúcnosti.

So zavedením príkrmov sa môže zmeniť konzistencia stolice aj frekvencia jej vylučovania. Ak zmena nastala zavedením príkrmov, v prípade, že je potrebné niečo zmeniť, potom riešením je zmena v podávaní jedla (príkrmov). Ak ste mali pocit, že vylúčenie kravského mlieka z vašej stravy pomohlo situáciu zlepšiť, môže byť rozumné naďalej z vašej strany držať diétu a ani pri zavádzaní príkrmov bábätku nepodávať potraviny s obsahom kravského mlieka. Táto situácia sa však typicky zvykne meniť a časom môžete vyskúšať vrátiť sa späť aj k tejto potravine.

Z hľadiska dojčenia je dôležité, či bábätko priberá (a zdá sa, že áno, zmiernenie tempa priberania môže byť pri staršom dieťatku normálne), prospieva a pri dojčení je spokojné. Toto sa zdá byť v poriadku a preto z pohľadu dojčenia pravdepodobne netreba nič riešiť, len pokračovať v dojčení podľa potrieb bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hlen a kysele páchnoucí stolice