Estrofem a kojení

Michaela    07.06.2019, 18:51

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně užívání Estrofemu při kojení. Obdobnou otázku jsem zde nalezla, ale dávkování estrofemu je zde nižší, než v mém případě. Kojím 25m dceru, na noc a ráno, někdy se probudí jednou v průběhu noci. Je to pro ni spíše rituál a uklidnění, protože už několikrát říkala, že "mlíčko není". Nyní bychom chtěli podstoupit KET zmraženého embrya. V centru nejsou absolutně schopni připustit, abych při stimulaci kojila (vyslechla jsem si mnoho nemístních narážek přímo z úst lékařky centra, např. "Kdo to kdy slyšel, připravovat na KET kojící ženu"), nicméně já jsem rozhodnutá se před odstavem ještě poradit s odborníky. V centru mi byl předepsán Estrofem 2 mg. 1.-4. den cyklu 3x1tbl, od 5. dne cyklu 3x2 tbl. Je i takto vysoká dávka pro kojení bezpečná? Po KET předpokládám také nasazení Utrogestanu. Mockrát děkuji za Vaši odpověď. Michaela

Milá Michaelo,

nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli pokračovať v dojčení. Informácie, ktoré ste dostali, odrážajú to, ako málo sa v spoločnosti reálne dojčenie podporuje. Pre 2-ročné dieťa je dojčenie naďalej nesmierne dôležité. A dojčiaca matka má právo riešiť aj iné oblasti svojho života. Pre dojčené dieťa nepredstavuje liečba, ktorú budete dostávať, absolútne žiaden problém a to bez ohľadu na dávkovanie, aké dostanete. Aj pri užívaní estrogénu, aj progesterónu totiž platí, že ich užívanie nijako nenavýši hladiny estrogénu a progesterónu, ktoré sú bežne v materskom mlieku prítomné. Pre dojčené dieťa je preto bezpečnejšie pokračovať v dojčení a toto je bezpečnejšie aj pre vaše zdravie a z hľadiska KET nepredstavuje fakt, že popri tom budete dojčiť, žiaden problém.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Estrofem a kojení