Vzdychanie pri tlačení

Veronika    13.06.2019, 14:54

Dobrý deň,naša malá má 13 dní.Je plne kojená.Vsimla som si však,že častokrát vzdychá nahlas,keď chce prdnúť alebo kakať.Znie to,ako keby ju bolelo bruško pri Tom.Stolicu má každý deň.Aj prdí každý den.,len ako hovorím,vydáva pritom zvuky ako keby mala problem.Viete mi prosim poradiť,čo máme robiť? Dávam jej aj lyžičku fenikloveho ďakujem za vaše rady.Vazim si to,že pomáhate.S pozdravom Veronika

Milá Veronika,

bábätká vydávajú celú škálu zvukov a či zvuky, ktoré popisujete, znamenajú nejaký zdravotný problém, ktorý by bolo potrebné riešiť, vám odporúčame riešiť s pediatričkou. Z hľadiska dojčenia je pre zdravie tráviaceho traktu mimoriadne dôležité pokračovať v dojčení a nerobiť žiadne kroky, ktoré by spôsobovali, že bábätko nebude výlučne dojčené. Pod výlučným dojčením sa rozumie, že bábätko okrem potrebných liekov alebo vitamínov nedostáva skutočne vôbec nič iné. To sa týka aj feniklového či iného čajíku. Tráviaci trakt bábätka v tomto veku nie je pripravený na cudzorodé bielkoviny. Navyše, ak by feniklový čaj niečomu pomáhal, nepísali by ste túto otázku. Sústreďte sa na výlučné dojčenie bábätka, materské mlieko obsahuje faktory pre správny vývoj čreva, pre vystieľanie črevnej sliznice, probiotické baktérie (vyše 700 kmeňov). Dojčené dieťa má vždy stolicu mäkkú, nikdy nie formovanú a preto nie je problém takúto stolicu vytlačiť. Pre zdravé dojčené bábätko za predpokladu, že získava dostatok mlieka, nepredstavuje vylučovanie stolice žiaden problém. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, či vaše bábätko získava dostatok mlieka a navyše sa môžete spoločne pozrieť na to, čo popisujete v správaní bábätka. Často sa nespokojné správanie a rôzne zvuky súvisiace s nespokojnosťou pripisujú problémom s trávením, pričom v skutočnosti ide často o to, že bábätko potrebuje pomôcť so zaspatím, s udržaním v spánku, s utišovaním. Toto vám podrobne vysvetlí poradkyňa pri dojčení osobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vzdychanie pri tlačení