Ťažké kakanie

Janka    08.09.2019, 17:10

Dobrý deň, mám 3 mesačné dievčatko, ktoré je plne dojčené. Posledný mesiac malá raz za týždeň s veľkými ťažkosťami (silný plač, vzpieranie, nepokoj). Naposledy bola stolica pred 7 dňami (viem, že u dojčených detí to je normálne) ale hovienko bolo velmi husté a len ťažko išlo von.Teraz čakáme, či sa konzistencia zopakuje no zatiaľ nič, už je veľmi plačlivá, vzpiera sa, ma prdiky. Chcela by som sa teda opýtať ako môžem napomôcť tomu, aby sa jej hovienko zmäkčilo a kakanie bolo pre ňu ľahšie. Ale potraviny by som mala zaradiť do jedálnička? Prípadne čo vyradiť? Snažím sa jesť všetko okrem jedál čo nafukujú a taktiež obmedzujem mliečne jedlá. Ďakujem za odpoveď.

Milá Janka,

vzhľadom na to, že materské mlieko sa tvorí z krvi, nemusíte držať špeciálnu diétu len preto, že dojčíte, navyše píšete, že obmedzujete svoju stravu a bábätko sa takto správa naďalej, preto je pravdepodobne zbytočné obmedzovať sa naďalej.

Stolica dojčeného dieťaťa by nemala byť formovaná ako u dospelých ľudí. Hustá stolica môže byť jednou z možností, ako môže normálna stolica výlučne dojčeného dieťaťa vyzerať a pre bábätko by nemal byť problém vytlačiť stolicu len preto, že je hustejšia. Toto platí za predpokladu, že všetko ostatné s dojčením je v poriadku. Preto vám odporúčame v tejto situácii stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, ako vyzerá pitie bábätka a správanie bábätka pri dojčení. Je možné, že zvýšenie príjmu materského mlieka zo strany bábätka túto situáciu zlepší a preto by toto mal byť prvý krok, ktorý má v tejto situácii zmysel riešiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ťažké kakanie