Ako rozoznať mliečnu žľazu pri samovysetreni prsnika

Dominika    06.07.2019, 19:41

Dobrý deň, dcérku (2roky a 1mesiac) stále dojčím počas dňa aj noci. Už 8 mesiacov mám obnovený menštruačný cyklus. Počase som sa vrátila k samovysetreni prsníkov a moja otázka znie ako viem odlíšiť, či si pri samovysetreni nahmatam mliečnu žľazu naplnenú mlieckom a ako prípadnú hračku alebo iný nález, ktorý by už som mala urýchlene konzultovať s lekárom? Pri nedávnom dojčení som si len nahodí prešla prstom po prsníku a cítila niečo ako guličky alebo hrnček plne pohyblivý. Môj gynekológ od pôrodu nerobil vyšetrenie prsníkov sonograficky, pretože pri kojacich ženách to vraj nie je vhodne vyšetrenie, keďže by sa mohla mliečna žľaza zameniť s prípadnou cystou alebo iným nálezom a opačne. Vopred dakujem za odpoved.

Milá Dominika,

čo sa týka prsníkov v priebehu dojčenia - tým, že sa plnia mliekom a vyprázdňujú pri dojčení, tak v priebehu dňa sa menia. Môžu sa v nich vyskytnúť aj hrčky, ktoré súvisia s dojčením, respektíve nedostatočným vyprázdňovaním prsníkov, ako napríklad zablokované mliekovody, zápal prsníka či absces - ako najtypickejšie hrčky, ktoré mávajú dojčiace ženy. Ak máte hrčku, ktorá by týmto diagnózam mohla zodpovedať, skontaktujte sa aj s laktačnou poradkyňou, aby vám pomohla s vyprázdňovaním prsníka, zlepšením prisatia, zlepšením dojčenia a prevenciou tvorby takýchto hrčiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Zablokované mliekovody sú hrčka, ktorá sa približne za 24 - 48 hodín vyprázdni. Ak nejaká hrčka pretrváva, nemení sa, vyprázdňuje sa viac ako dva týždne, tak stojí za to, aby ste ju skonzultovali s gynekológom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako rozoznať mliečnu žľazu pri samovysetreni prsnika