Tehotenstvo a kojenie

Bublinka    14.07.2019, 00:49

Dobrý deň, maly ma 13 mesiacov a ja som v 12tt. Koji sa pred spaním a v noci (niekedy je to aj 8x). Cez den si mliečko už nežiada, teda okrem chorôb atď.. Som veľmi vyčerpaná, maly celkovo spi zle cez den aj v noci, Lekárka radi odstavenie no mam z toho veľký strach. Poradíte ako na to? Ďakujem

Milá Bublinka,

ste tehotná, tak je pochopiteľné, že ste unavená a vyčerpaná. Navyše máte za sebou prvý trimester, v ktorom ženy cítia mimoriadnu únavu a potrebu spať. Otázka však znie, či by ste reálne boli menej vyčerpaná a či by starostlivosť o vaše staršie dieťatko bola jednoduchšia, ak by ste prestali dojčiť. Lebo i naďalej sa budete s svoje staršie dieťatko starať, i naďalej bude potrebovať nočnú starostlivosť - nie je aické ani zaručené, že bez dojčenia bude spať celú noc a nachádzať spôsoby uspatia nedojčeného díeťatka môže byť v tomto veku v noci náročné. Zároveň sama píšete, že z odstavenie máte strach. Pochopiteľne, pretože dojčenie - hoci je náročné - vám zároveň významne pomáha, nehovoriac o možných chorobách, ktoré môžu na jeseň prísť a ktoré vášmu dieťatku dojčenie môže pomôcť prekonať. 

Odstavenie dieťaťa v tomto veku by si vyžiadalo veľa energie, ktorú môžete pozitívnejšie venovať synčekovi tým, že ho budete dojčiť. Pri odstavovaní neexistujú žiadne univerzálne pravidlá či osvedčené metódy. 

Okrem toho, vzhľadom na tehotenstve má aj prvé dieťa mimoriadne potreby, pretože potrebuje cítiť uistenie, že je pri vás, aj keď máte ďalšie bábätko, ktoré sa o pol roka narodí. Dojčenie je veľmi zrozumiteľný spôsob, ako mu dať najavo blízkosť a istotu, ktorú potrebuje. Iné spôsoby môžu byť vyčerpávajúcejšie a náročnejšie.

Okrem iného sa zamerajte na to, aby vaše dieťatko bolo čo najlepšie kŕmené jedlom - do istej miery to uľahčí časť starostlivosti oň, keďže tvorba mlieka sa v tehotenstve znížila.

Skúste v tomto kroku zvážiť to, že by ste uvažovali, čo skutočne potrebujete - logicky, odpočinok, spánok. Skúste uvažovať o spôsoboch, ako viac odpočívať a spať. Požiadajte rodinu a partnera o pomoc. Skúste si ísť ľahnúť čo najskôr večer (nedoháňajte večer rôzne povinnosti). Ďalší trimester tehotenstva môže byť zvládnuteľnejší než ten prvý. Navyše s pribúdajúcimi týždňami tehotenstva sa bude zvyšovať tvorba mlieka, dojčenie bude príjemnejšie a aj vaše dieťatko bude pri ňom viac spokojné. 

Prečítajte si aj náš článok o dojčení počas tehotenstva:
https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tehotenstvo a kojenie