Kŕmenie fľašou

Mária    16.07.2019, 14:14

Dobrý deň, mám 8mes.dcéru.Dojčím ju ešte, ale mlieka mám už veľmi málo.Snažila som sa naučiť na fľašu, no nechce.Už od 4mes.jej dávam aj umelé mlieko lyžičkou.Teraz však už aj v noci ma málo mlieka z prsníka lebo sa mi budí každe 2 hod. a plače.Fľašu ak jej dám ešte horšie plače. Ja som už unavená z toho nekonečného boja s fľašou. Ako ju mám nakŕmiť v noci, keď odmieta fľašu?Ďakujem.

Milá Mária,

píšete, že vaša dcérka odmieta používať fľašu. V takom prípade zmeňte stratégiu a začnite celú situáciu riešiť inak:
1) Vo veku vašej dcérky deti už tak či tak fľašu nepotrebujú. 
2) Vo veku vašej dcérky deti (aj keby bolo dieťatko úplne nedojčené) nepotrebujú umelé mlieko.
3) Takže môžete kombinovať jedlo a dojčenie (bez ohľadu na to, aká presne je vaša tvorba mlieka). Sústreďte sa na to, aby ste zlepšili dojčenie a zvýšili príjem rozmanitej kaloricky bohatej zdravej stravy.

Zlepšite dojčenie tak, aby ste v noci mohli dávať dcérke prsník. V tomto veku sa deti majú tendenciu budiť často a nemusí to byť spôsobené nedostatočným dojčením. Ak dcérka po zobudení plače, skúste sa naučiť nové stratégie, ako ju naspäť uspať. Môžete na uspatie využívať aj napríklad fitloptu, šatku, nosič, hojdanie, nosenie, spievanie a môžete nechávať bábätko zaspávať na prsníku. Ak bude dcérka večer dostatočne najedená, bude aj v noci spokojnejšia a bude ochotnejšie prijímať prsník. Ak zvýšiť tvorbu mlieka, bude aj v noci menej plakať a bude sa jej lepšie naspäť zaspávať.

Kroky na zlepšenie dojčenia urobte podľa tohto dokumentu: 
https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/ 

Aj vo veku vašej dcérky je možné odstrániť príčiny, pre ktoré sa tvorba mlieka znížila, a zvýšiť tvorbu mlieka.

Okrem toho sa sústreďte na kŕmenie dcérky jedlom. Môže jesť spoločne s vami zdravú rodinnú stravu - sústreďte sa na kalorické, výživné a rozmanité jedlá, ktoré jej môžete celodenne ponúkať a čo najlepšie ju nakŕmte aj večer pred spaním.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kŕmenie fľašou