Málo spánku

Dominika    12.08.2019, 17:39

Dobrý deň. Mám 8 týždňového, plne kojeného synčeka. Skúšali sme aj cievkovanie, ale to vypil dokopy 2 flasticky nutrilonu.Je šikovný a pekne priberá. Avšak priblizne 2 týždne nás trápi neustále (v spánku, pri kojení, v bdelom stave minimálne) "poučenie" a tlačenie a nekludné prudké pohyby ruckami a nožičkami. Synček celý očervenie, pritiahne nožičky, príp. sa celý natiahne a s hlasným zvukom ako keby tlačí. Do toho nekontrolovane narába rúčkami a nožičkami. Niekedy prdne, alebo sa vykaká, väčšinou však nič. Stolicu má niekoľko krát za deň. Trápi ma to hlavne preto, že kvôli tomu nespáva. Zaspí na 15 min. (doma, kočík) a začne sa pučiť je hore. Potom je nervózny a uplakaný od únavy. V noci spí dlhšie, ale pučí sa tiež, nadránom najviac a je hrozne nekľudný. Stale prudko šibrikuje rúčkami nohami a každý zvuk mu vadi, keď spi. V lekarni mi odpručili probiotika a používame aj espumisan. Pediatrička mi zas poradila, že mám ďalej brať magnezium b6 ako počas tehotenstva, co bolo zhruba 6tabletiek denne. Dočítala som sa, že tie nekľudné rúčky spôsobuje nedostatok železa, čo som mala stále. Takže ho beriem ráno aj večer. Taktiež mu masírujem bruško.Chcela by som vedieť ako mu pomôcť, lebo som z toho doslova zúfalá. Trápi ma hlavne to, že nevie spať . Vopred ďakujem za odpoveď.

Milá Dominika,

z vašej otázky nie je zrejmé, či ste boli alebo ešte ste v kontakte s niektorou z našich poradkýň pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak nie, odporúčame vám s niektorou z poradkýň z tohto zoznamu sa skontaktovať a prejsť s ňou to, čo popisujete s tým, že sa súčasne spoločne pozriete na dojčenie. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto by mal byť prvý krok, pretože ak píšete o tom, že ste bábätko dokrmovali, je dobré skontrolovať, či momentálne bábätko získava dostatok mlieka. A to bez ohľadu na to, ako bábätko priberá.

Odporúčame vám stretnutie s poradkyňou pri dojčení najmä preto, že v osobnom kontakte môžete presnejšie vyhodnotiť, ako bábätko reaguje a na čo reaguje, keď má prejavy správania, ktoré opisujete. Často sa takéto prejavy správania zmiernia, ak sa zmení spôsob, akým bábätko uspávame a udržiavame v spánku. Niekedy časť tohto správania súvisí s dojčením a zlepší sa, ak sa zvýši príjem mlieka zo strany bábätka. So všetkými týmito oblasťami vám dokáže pomôcť naša profesionálna poradkyňa pri dojčení osobne. Toto správanie sa často javí ako bolesti bruška a aj preto sa často naň nesprávne odporúčajú rôzne lieky, napríklad espumisan. Preštudujte si však tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

ktorý vysvetľuje najčastejšie dôvody pre správanie bábätka, ktoré sa opisuje ako „kolika“. Problém s kolikami, boľavým bruškom a plačom bábätka nemusí súvisieť len s „plynmi v brušku“. Potvrdzujú to aj výsledky tejto štúdie, ktorej záver znie: Kvapky a lieky proti kolike nepomáhajú.  Z vašej otázky nie je zrejmé, prečo ste bábätko dokrmovali, či momentálne je výlučne dojčené. Každopádne z materského mlieka bábätko získava dostatok probiotík. Žiadnymi probiotikami z lekárne nie je možné zabezpečiť to, čo bábätko dostáva z materského mlieka. V ňom sa totiž nachádza viac než 700 rôznych kmeňov baktérií v mnohonásobne vyšších počtoch než sú v komerčných výživových doplnkoch. Probiotiká v materskom mlieku sú reálne, nie len na papieri, dojčené deti probiotiká nepotrebujú.

Materské mlieko vždy obsahuje dostatok železa, dokonca aj materské mlieko anemických matiek obsahuje dostatok železa. Ak teda nepotrebujete užívať železo kvôli sebe, kvôli dojčeniu je zbytočné ho užívať a to isté platí aj o horčíku a vitamíne B6.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Málo spánku