Vplyv kojenia na menstruacny cyklus

Monika    27.08.2019, 19:01

Dobry den, Syn ma 2 roky a 6 mesiacov. Prvu menstruaciu som dostala 2 roky a 2 mesiace po porode. Krvacanie som mala zatial iba raz. Je mozne, ze ma na to vplyv kojenie? Syn je este stale kojeny na poziadanie. Tehotna nie som. Dakujem za odpoved.

Milá Monika,

návrat menštruácie u rôznych žien prebieha rôznym spôsobom.

Asi jedna tretina začína hneď menštruačným krvácaním, po ktorom sa spúšťa normálny menštruačný cyklus. Aj tieto ženy však mávajú prvé tri menštruačné cykly nepravidelné a je možné, aby medzi prvým krvácaním a tým ďalším bola dlhá prestávka.

 Asi dve tretiny žien po pôrode najskôr nemajú skutočné menštruačné krvácanie, ale takzvané medzimenštruačné krvácanie, po ktorom sa niekedy spúšťa prvý cyklus, ale niekedy nie. Je možné, že toto je vaša situácia a ak to tak je, môžete na skutočné menštruačné krvácanie čakať rôzne dlho. Toto samo o sebe neznamená nič, čo by predstavovalo podnet pre akékoľvek obavy.

Z hľadiska dojčenia jediný hormón, ktorý by mohol ovplyvňovať vašu plodnosť, je prolaktín a tento hormón je dôležitý pre tvorbu mlieka najmä v prvých týždňoch po pôrode. Neskôr jeho hladina klesá a asi po roku už majú dojčiace ženy podobnú hladinu prolaktínu ako nedojčiace ženy. A to znamená, že dojčenie už vašu plodnosť neovplyvňuje. Čo plodnosť ovplyvňuje je náročnosť starostlivosti o dieťatko a miera stresu, ktorú prežívate.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vplyv kojenia na menstruacny cyklus