Prikladám synčeka správne?

Viera Šandorová    24.07.2011, 18:09

Dobrý deň. Mám dvojtýždňového synčeka. Už v pôrodnici ho začali dokrmovať materským mliečkom, lebo ja som ho mala málo a v nemocnici tiež začali naše problémy s dojčením. Neviem, či je to tým, že synčeka prikladám nesprávne, ale pri kŕmení chytá prsníky len za bradavky, čo je pre mňa dosť bolestivé a tiež si myslím, že je to dôvod, prečo vždy po priložení saje len chvíľu (max. 7-8 minúť), pričom sa mi zdá že nepije dostatočne a zakaždým na prsníku zaspí. Keď ho potom uložím do postieľky, po pár minútach je zase hore. Som kvôli tomu dosť nešťastná lebo do pôrodnice som šla s tým, že malého chcem výlučne kojiť, žiadne dokrmovanie. No a teraz som nútená, keďže nepije dostatočne, mliečko si odsávať a kŕmiť ho ním z fľaše. Čo robím nesprávne. Poraďte mi prosím. Vrelá vďaka.

Milá Viera,

keďže váš synček má ešte len 2 týždne, máte veľkú šancu podniknúť kroky k tomu, aby pil materské mliečko z prsníka. Z toho, čo píšete, bude najkľúčovejšie zo všetkého zlepšiť prisatie synčeka tak, aby mal v pusinke nielen bradavku, ale aj časť dvorca, a pri správnom priložení bude dolnou perou pokrývať väčšiu časť dvorca ako hornou perou. Bradou sa bude dotýkať prsníka a medzi nosom a prsníkom bude priestor. Máte totiž úplnú pravdu v tom, že ak synček saje len bradavku, spôsobuje vám to bolesť, ale práve pre to, že nevypije dostatočné množstvo mlieka a na prsníku zaspáva. Bábätká totiž na prsníku často zaspávajú nie preto, že by dojčenie bolo "namáhavé", ale práve preto, že nezískavajú dostatočné množstvo mlieka. Rozdiel medzi množstvom mlieka, ktoré bábätko získa, ak saje len na bradavke, oproti množstvu, ktoré má možnosť získať, ak sa prisaje správne, si môžete pozrieť na tomto videu:

http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=40:squeezing-nipple-demonstrating-difference-between-poor-latch&catid=6:video-clips&Itemid=13

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Vo vašom prípade by vám pomohla návšteva poradkyne, pretože je pravdepodobné, že úprava polohy, ktorú by vám ukázala, by vám pomohla k tomu, aby synček mohl piť mliečko priamo z prsníka. Tým by sa odstránila aj bolesť pri dojčení. V takýchto situáciách niet nad praktickú pomoc priamo v realite - to cez internet nie je možné. Čo najskôr si zo zoznamu poradkýň vyberte poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:
1) Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa dá zlepšiť poloha a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/


2) Aby vaše bábätko vypilo viac mlieka, vyskúšajte stláčanie prsníka, ktoré vám poradkyňa ukáže:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/


3) Taktiež je dôležité, aby ste sa vyhli fľaši. Ak je dokrmovanie skutočne potrebné, je možné dokrmovať bábätko cievkou na prsníku, čo vám tiež ukáže poradkyňa:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prikladám synčeka správne?