Dojčenie a plodnosť

Kristína    17.10.2019, 14:35

Dobrý deň,mám na Vás otázku.Dojcim už 18m,sme obidvaja s malým spokojný,len v blízkej dobe by sme chceli bábätko.A ja som ešte nedostala Ms,ja viem,videla som tu milión článkov ohľadom toho.Ale len má zaujíma či je možné že mi prebieha ovulácia bez menštruácie.Alebo prvá príde až tesne pred menzesom?Lebo príznaky ako také mám,no sú nejasné..Ďakujem za odpoveď

Milá Kristína,

pravdepodobne ste čítali naše odpovede na podobnú otázku, napríklad túto:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5432

v ktorej nájdete mnohé ďalšie dôležité vysvetlenia k vašej situácii, najmä informácie o tom, že táto situácia nijako nesúvisí s tým, že dojčíte a jej riešením preto nie je obmedzovanie dojčenia alebo úplné odstavenie dieťatka. Pre zdravie vášho dieťatka a aj pre vaše zdravie je kľúčové pokračovať v dojčení aj ďalej.

K vašej otázke: Bez ovulačného javu nie je možné mať menštruáciu. Ovuláciou sa označuje jav, keď sa uvoľní vajíčko z folikulu vo vaječníku a v dôsledku ovulačného javu sa z folikulu stane vo vaječníku žlté teliesko. Žlté teliesko v prípade, že žena neotehotnie, má životnosť približne 14 dní, najneskôr do 17 dní by žena mala po vytvorení žltého telieska dostať menštruáciu. V prípade, že žena otehotnie, menštruácia už nenastane.

Asi jedna tretina žien má po pôrode ako prvé krvácanie menštruačné krvácanie, čo znamená, že najskôr mali ovuláciu a potom prišla menštruácia.

Časť žien otehotnie už počas tejto prvej ovulácie a menštruáciu nedostanú, lebo sú tehotné.

Zvyšné dve tretiny žien majú ako prvé krvácanie po pôrode mimomenštruačné krvácanie, po ktorom sa rozbiehajú prvé ovulačné javy a menštruačné cykly, v prípade, že žena počas niektorej ovulácie neotehotnie.

Inými slovami, je vysoko pravdepodobné, že na prvú ovuláciu ešte len čakáte. Menej pravdepodobné je, že patríte do tej jednej tretiny žien, ktoré majú ovuláciu pred prvým menštruačným krvácaním, je možné, že môžete mať teraz kedykoľvek ovuláciu a následne fázu po ovulácii, po ktorej v prípade neotehotnenia nastane menštruácia najneskôr do 17 dní.

Vo svojej plodnosti je možné vyznať sa aj počas dojčenia. Vytvorenie folikulu totiž sprevádza tvorba hlienu z krčka maternice. Toto je možné presne sledovať a mať prehľad o tom, čo sa deje vo vašom tele. Pozrite si viac na stránke: http://www.plodar.sk/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a plodnosť