Ako zvladnut tandem

Veronika    06.11.2019, 10:54

Dobry den, chcem sa spytat, mam uz takmer 2-rocnu dcerku a ked bude mat 2,5 roka, tak sa jej narodi surodenec. Momentalne je dojcena na poziadanie a bohuzial sa casto budi, staci, ze si cucne a hned zaspi, ale zobudi sa pocas noci aj 5-6x. Spavame spolu v posteli. Ja som to zatial neriesila, az kym som nezistila, ze som tehotna. Neviem ale, ako by som zvladla pripadny tandem. Viem, ze dcerka este na odstavenie nie je pripravena a nie je pripravena ani spat v oddelenej miestnosti. V noci sa ale casto budi, staci, ze sa pretocim na druhu stranu a uz je hore, potrebuje mat hned prsnik v puse. Neviem, ako toto zvladnem, ked budem mat na starost malicke babatko ktore budem dlho dojcit, pripadne v noci prebalovat a ked ona precitne, nebudem moct hned utekat k nej a uspavat ju. A zaroven, budit sa niekolko krat za noc k babatku a este aj k nej bude urcite vycerpavajuce. Uz sa mi ju podarilo naucit zaspavat bez prsnika v puse vecer, ale napriek tomu sa v noci budi rovnako. Neviem teda, ako dalej, ako mamicky riesia taketo situacie? Rozmyslala som, ze ju skusim odstavit aspon na noc, ale bez placu to asi nepojde. Dakujem za rady.

Milá Veronika,

vaše obavy sú pochopiteľné, na druhej strane keď sa pozriete na to, ako pred pol rokom vyzeralo správanie vašej dcérky, vidíte sama aké úplne iné bábätko to teraz je. Pochopiteľne v 2,5 roku bude stále veľmi maličká a bude vás veľmi potrebovať, ale jej správanie bude znova o obrovský skok iné, než je teraz. Aj preto nemá zmysel niečo riešiť teraz preventívne. Bábätko tomu nerozumie a o to väčší odpor kladie pri snahe niečo zmeniť a o to viac si môže neistotu, ktorú cíti, kompenzovať nočným dojčením alebo dojčením cez deň. To pochopiteľne vyvoláva ešte väčšie obavy, ako to zvládne, keď bábätko skutočne príde.

Otázky, ktoré si kladiete vy, si kladú matky očakávajúce narodenie bábätka popri starostlivosti o ďalšie pomerne malé dieťa. A to bez ohľadu na to, či dojčia. Starostlivosť o dve maličké deti súčasne prináša so sebou rôzne náročné situácie. Dojčenie je tiež súčasťou starostlivosti o deti a preto aj v otázke dojčenia nebudú existovať len jednoduché riešenia, či zaručené postupy. Otázka, ktorú si kladiete, nemá univerzálne riešenie. Je však isté, že sa nedá vyriešiť teraz, preventívne. A je tiež zrejmé, že pri starostlivosti o dve malé deti potrebujete pomoc. Zapojte do starostlivosti o staršiu dcérku manžela už teraz. Nech spolu trávia veľa času, aby manžel bol pre dcérku istotou a dokázal riešiť aj jej nespokojnosť či zaspávanie. Po pôrode žiadajte v prvých mesiacoch o pomoc aj rodinu či priateľov. Zvyčajne trvá 2 – 3 mesiace, kým sa rodina prispôsobí novej situácii a v tomto čase veľmi oceníte, ak nebudete musieť riešiť varenie, upratovanie a iné povinnosti a môžete sa venovať len deťom. Odporúčame vám teraz pokračovať v dojčení tak, ako to staršia dcérka potrebuje a riešiť situáciu po pôrode podľa toho, ako sa bude vyvíjať. Naučte sa zručne používať šatku alebo nosič, aby malé bábätko mohlo byť pri vás, kým sa budete po pôrode venovať staršej dcérke. Veľkou pomocou vám môžu byť stretnutia s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a stretnutie s inými ženami na podporných skupinách dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

na ktorých môžete riešiť rôzne konkrétne otázky.

Pokúste sa inšpirovať aj týmito našimi článkami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/tandem-vyhody/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zvladnut tandem