Odvapnene zuby matky

jana    13.11.2019, 22:33

Zdravim. Mam 3 mesacnu dcerku ktoru dojcim. Trvalo sice dlhsie kym sa mi po sekcii rozbehla laktavia ale uz cca dva mesiace pije len moje mlieko. Problem vsak nastal ked mi na dentalnej hygiene nasli 5 zubnych kazov. Na prehliadke som bola v maji a zuby boli v poriadku. Zubar mi povedal ze mam zuby odvapnene a ze kojenie im urcite nepomaha. Uzivala som vitaminy a aj vapnik ale nepomohlo. Doporucil mi flotizaciu zubov a castejcsiu dentalnu hygienu. Tiez mi vo february bude robit plomby. Zuby si cistim stale rovnako a hoci uz mam zopar blomb nechce sa mi verit zeby sa mi len tal pokazilo 5 zubov za 5 mesiacov. Mala mi skratla vapnik vytahala. Podotykam ze nie som veganka a ani vegetarianka. Pravidelne jem maso a aj mliecne vyrobky. V tehotrnstve som od zaciatku uzivala vitaminy a aj vapnik lebo som sa o zuby bala. Svokra co mala dvojicky mi vravela ze aj jej vytahalo a donicilo kojenie zuby. Kojila cca rok a ja mam zuby uz teraz odvapnene. V rodine mame navyse aj osteroporozu a mam obavy aj o kosti. Dcerku chcem od 4 mesiaca prikrmovat ale este cca mesiac bude len kojena. Poznate nieco co by ochranilo moje vlastne zuby a kosti??

Milá Jana,

situácia, ktorú popisujete, nie je to, čo bežne popisujú matky dojčených detí vo veku vášho dieťaťa. Ak chcete túto situáciu riešiť zvýšením príjmu vápnika, skúste si pozrieť, na ktoré potraviny sa z hľadiska prísunu vápnika môžete sústrediť, a ak chcete, užívajte výživové doplnky s obsahom vápnika. Je však úplne realistické, aby ste počas dojčenia prijímali dostatok vápnika aj bez špeciálnej stravy či doplnkov. Vápnik sa v tele dojčiacej ženy sa totiž využíva ešte lepšie, ako keď nedojčí. Dojčenie neoslabuje a neodvápňuje zuby a kosti matky, hoci dojčenie sa vždy rado považuje za vinné z úplne všetkého, čo sa deje v živote matky a dieťaťa. A to napriek tomu, že v tehotenstve a následnom materstve existujú rôzne omnoho pravdepodobnejšie príčiny, pre ktoré sa môžu zuby významne oslabiť – okrem iných napríklad časté vracanie v začiatkoch tehotenstva, nedostatočná hygiena kvôli únave a nedostatku času počas tehotenstva a materstva, častá konzumácia sladkostí v dôsledku toho, že žena nemá čas sa poriadne najesť či navariť si. Dojčenie nie je príčinou vašej situácie. Práve nedojčenie alebo krátkodobé dojčenie zvyšujú riziko osteoporózy a zlomeniny krčka stehennej kosti v starobe. Teda dojčenie má práve ochranný efekt v zmysle osteoporózy, nehovoriac o tom, že aj v iných oblastiach  vášho zdravia). Keby ste požiadali zubára o dôkazy a vedecké štúdie pre tvrdenie, že dojčenie „nepomáha“ zdraviu zubov alebo dokonca, že je príčinou toho, prečo máte teraz tieto zdravotné problémy, nebol by schopný vám žiadne ukázať.

Zdravé zuby nie sú len otázka vápnika (či iných vitamínových doplnkov). Existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú zdravie zubov. Ak sa ohľadne svojich zubov cítite tak, ako píšete, najlepšie, čo môžete urobiť, je pokračovať v dojčení a navštíviť dobrého zubára a dobrého zubného hygienika a poradiť sa o starostlivosti o svoje zuby. Existujú spôsoby, ako pomôcť vašim zubov aj popri dojčení. Táto situácia nesúvisí s dojčením. Môžete ju riešiť aj počas dojčenia. Z hľadiska opravy zubov nemusíte kvôli dojčeniu čakať, kým bude bábätko staršie, ak je toto dôvod, pre ktorý ste na opravu zubov dostali termín až o 4 mesiace. Môžete si nechať opraviť a zaplombovať zuby, absolvovať prípadné potrebné vyšetrenia (napr. rontgen), či zásahy, ako lokálna anestéza, či prípadné iné lieky, ktoré by boli potrebné.

Za bežných okolností je dobré vedieť, že aj podľa dokumentu Európskej únie o výžive dojčiat a batoliat si tehotenstvo a dojčenie nevyžadujú žiadny špeciálny prístup k výžive, ktorý by sa odlišoval od odporúčaní pre všeobecnú populáciu. Dojčenie nekladie na dojčiacu matku nejaké mimoriadne výživové nároky. Ľudia často majú dojem, že dojčenie matku "vysáva", a to nie je pravda. Množstvo zmien v organizme ženy v čase dojčenia je možné pripísať na vrub nárokom, ktoré na ženu kladie starostlivosť o dieťa, nedostatok spánku, vyčerpávajúci kolobeh činností, ktoré žena počas dňa vykonáva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odvapnene zuby matky