Umělé mléko jako zdroj vápníku

Romana    22.11.2019, 09:59

Dobrý den, syn 8 měsíců, kojený na požádání + cca měsíc 1x denně pár lžiček zeleninového příkrmu. Přibírá dobře, obtíže s kojením nepozoruji. Z důvodu atopického ekzému od 3.měsíce jeho věku držím bezmléčnou a bezvaječnou dietu (+ 1x denně užívám 1 tabletu vápníku Calcichew). Pediatr doporučil zavést kaše s umělým mlékem jako zdroj vápníku (Nutrilon 2 allergy care pro děti s alergií na bílkovinu kravského mléka). Pediatr tvrdí, že pokud dítě nemůže nyní jíst mléčné výrobky a já držím bezmléčnou dietu, tak je přísun vápníku pouze z mateřského mléka pro syna nedostačující. Příliš se mi nezamlouvá podávat synovi umělé mléko ani kaši, ale nerada bych, aby trpěl nedostatkem vápníku. Děkuji za odpověd.

Milá Romano,

na materské mlieko sa môžete spoľahnúť. Tak ako je vaše bábätko schopné vďaka dojčeniu priberať, tak je schopné z neho získavať dostatok vápnika, pretože bez ohľadu na vašu stravu, materské mlieko obsahuje všetky potrebné látky, ktoré bábätko potrebuje. Mliečne výrobky nie sú jediný možný zdroj vápniku. Existuje mnoho ľudí, ktorí nemôžu konzumovať vajíčka a mlieko a mliečne výrobky alebo ich nekonzumujú z presvedčenia a v ich strave je možné zabezpečiť dostatok vápnika. Je paradoxné, že umelé mlieko sa považuje za vždy dokonalé a dostatočné pre výživu dieťaťa, hoci pre takúto predstavu neexistujú vedecké dôkazy. Súčasné zloženie tzv. pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. V roku 1986 Svetové zdravotnícke zhromaždenie (WHA) uviedlo, že „používanie špeciálnych umelých mliek (takzvaných „pokračovacích“ či „batoľacích“ mliek), ktoré sa objavilo v niektorých krajinách, nie je potrebné.“4

Svetová zdravotnícka organizácia okrem toho trvá na tom, že pokračovacie mlieka sú nielen nepotrebné, ale ak sa používajú ako náhrada materského mlieka od šiestich mesiacov a neskôr sú i nevhodné:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Žiadne dieťa, ani to, ktoré vôbec nie je dojčené, by preto nemalo dostávať umelé mlieko po 6 mesiaci života.

Nie je dôvod predpokladať, že vaše materské mlieko nebude obsahovať dostatok vápniku. Ak máte podozrenie, že môžete vy sama mať nedostatok vápnika, zamerajte sa na potraviny, ktoré sú na vápnik bohaté a to zďaleka nie sú len vajíčka a mliečne výrobky. A ak chcete, môžete tieto potraviny ponúkať v rámci zavádzania príkrmov aj svojmu dieťatku. Umelé mlieko je núdzová náhradná výživa pre situácie, kedy bábätko nemôže ešte dostávať pestrú a čerstvú stravu. Ak už môže jesť bežné jedlo, je pestrá a čerstvá strava omnoho bezpečnejším doplnkom výživy popri dojčení, než núdzová náhradná výživa. Pokračujte v dojčení a zavádzaní príkrmov pre svoje bábätko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Umělé mléko jako zdroj vápníku