Kousání při kojení

Ivana    26.11.2019, 11:54

Dobrý den, dceři je téměř 11 měsíců. Příkrmy minimálně 3x denně. Přes den kojím průměrně 3x a v noci ji mám tak 7-10x u prsa. Přes den ani přes noc se ale z prsa moc nenapije,přes den prso často ani nechce, i když jí ho nabízím častěji. V noci mě většinou jen kouše bradavku a je to čím dál bolestivější. když jí prso vezmu,tak samozřejmě pláče,tak to nakonec vždy vydržím, aby usnula, protože už jsem vyčerpaná. Zoubky má už od 6 měsíců a tolik jako teď (cca měsíc), mě dřív nekousala. Na odstavení si myslím je dost brzo. Dá se nějak zabránit kousání? Snažím se jí to i vysvětlovat. Děkuji

Milá Ivana,

máte pravdu, toto nie sú prejavy bábätka súvisiace s pripravenosťou na odstavenie a táto situácia ani nesúvisí s tým, že má bábätko zúbky. Najčastejšou príčinou hryzenia bábätka za okolností, ktoré popisujete, je reakcia na zníženie toku mlieka na prsníku. V tejto situácii vám preto odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože súčasťou riešenia tejto situácie by malo byť vyhodnotenie možných príčin, pre ktoré sa môže tvorba mlieka znižovať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Súčasťou riešenia tejto situácie by malo byť zlepšenie prisatia bábätka úpravou polohy, poradkyňa by mala skontrolovať aj uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

V tejto situácii má zmysel zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a opatrenia pre zvýšenie fyzického kontaktu s bábätkom, ktoré uvádza časť tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

a spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali prejsť, aké možnosti máte pre liečbu bolestivých bradaviek.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kousání při kojení