Ako obnovit dojcenie pripadne zvysit laktaciu

Alexandra    29.11.2019, 12:24

Dobry den urcite tu je podobna tema ale pri locte otazok nemam cas vsetko poprecitat . chcela by som sa spytat mam 4mesacneho synceka zatial bol plne kojeny ale uz 3 dni sa dokrmujeme sunarom pretoze na poslednej poradni mi bolo povedane ze stoji na vahe a mam ho sem tam dokrmovat najprv som nechcela ale potom sa mi stazilo kojenie maly sa stale vykrucal bol nekludny vsimla som si ze cez den mam mensiu tvorbu mliecka teda ked ho kojim cca kazde 3 hodiny vobec sa mi nenalievaju prsia nic necitim su ako keby tam mlieko ani nebolo zevraj by mal vypit okolo 180 ml a ano sunaru tolko vypije odsavala som si z oboch prsnikov dokopy som dala maximalne 120 da sa nejako vylepsit to mliecko aby som nadalej kojila a nemusela prikrmovat ? Vecer ked ho okupem nakojim zaspinka zobude sa okolo tretej rano dovtedy ma mliela dost ale to je po 6hodinach .Mam este dcerku 3rocnu tu som kojila len mesiac mliecko mi odislo pretoze som bola v neustalom psychickom strese ale momentalne sa citi dobre az na unavu .dakujem velmi pekne za radu

Milá Alexandra,

umelé mlieko nie je riešením problémov s dojčením.  Je možné, že vaše bábätko momentálne potrebuje zvýšiť príjem mlieka, ale je tiež dôležité vedieť, že dokrmovanie by malo byť až úplne poslednou možnosťou po tom, čo sa vyčerpali všetky ostatné možnosti pre zvýšenie príjmu materského mlieka a že aj v prípade potreby dokrmovania nestačí pre riešenie situácie len začať dokrmovať, ale je potrebné začať robiť kroky, ktoré pomôžu postupne zlepšovať dojčenie, pretože presne ako popisujete vy – bábätko sa začalo na prsníku hnevať a toto sa časom má tendenciu zhoršovať. Ak bábätko nezískava dostatok mlieka, prvé kroky by mali smerovať k zlepšeniu dojčenia. V tejto situácii vám odporúčame obrátiť sa osobne na poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Spoločne s poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

3) Kľúčové v tejto situácii je zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

a zintenzívnenie fyzického kontaktu s dieťaťom:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

4) Spoločne s poradkyňou pri dojčení vyhodnoťte, ako vyzerá pitie bábätka po tom, čo ste upravili polohu, prisatie a pomáhate bábätku získavať čo najviac mlieka stláčaním prsníka a striedaním prsníkov. Ak by ste videli, že momentálne jeho príjem mlieka nie je postačujúci, pokračujte vo vyššie vymenovaných krokoch a dočasne je pravdepodobne potrebné bábätku zvýšiť kalorický príjem. Keďže má vaše bábätko už 4 mesiace – v medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka  – je najlepším riešením podávanie príkrmov; toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii už nie je potrebné. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické príkrmy (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Prečítajte si k tomuto stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá považuje podávanie umelého mlieka v takejto situácii za „zbytočné“ a „nevhodné“ za predpokladu, že bábätko bude ochotné prijímať pestrú a čerstvú kalorickú stravu:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:
a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie tuhou stravou, kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako obnovit dojcenie pripadne zvysit laktaciu