Obáva o dojčenie po nástupe do práce

Monika    30.11.2019, 10:08

Dobrý večer. Dcérka má 16 mesiacov a je plne dojčená. Od nového roka nastupujem do práce. V práci budem aj s cestou 9-10 hodín. S dcérkou ostáva ocino, s ktorým si dobre rozumejú a nemajú spolu problém okrem jedenia, keďže malá veľmi málo je. Je dosť kolená, aj 9-10x denne a v noci 5-6x. Ako zabezpečiť, aby som v čase práce neprišla o mlieko? A aké mlieko odporúčate, ak malá bude odmietať čokoľvek zjesť? Ja musím chodiť do práce 3 mesiace, potom budem znova pracovať z domu a potom bude môcť byť kojená kedykoľvek. Ako prekonať toto prechodné obdobie? Dcérku by som chcela dojčiť dlhodobo. Bohužiaľ odsávanie mi už vôbec nejde, odsať viem už iba 20-30 ml denne, takže toto nie je riešenie.

Milá Monika,

vo veku vášho dieťatka je možné dojčenie s prácou zladiť relatívne dobre, navyše vo vašom prípade pôjde len o krátke, prechodné obdobie. V tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek príkrmy (skutočné jedlo) a tým pádom ho ktokoľvek, kto ho bude opatrovať, môže kŕmiť akýmkoľvek jedlom, ktoré mu bude chutiť. Môže mu tiež dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie s pohárika so sosáčikom - to je len iný typ fľaše), prípadne, ak by nechcelo piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby mu dával príkrmy, ktoré budú dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín.

Deti vo veku vášho dieťatka už nepotrebujú fľašky, cumle ani umelé mlieko. Bude mu stačiť dojčenie v čase, keď s ním budete, prípadne jedlo, ktoré bude jesť počas vaše neprítomnosti. Pokúste sa zvážiť aj možnosť, aby vám mohol manžel, ktorý sa bude o dieťatko starať, priniesol dcérku do práce 1 – 2x denne, aby sa mohla nadojčiť. Zo zákona máte právo na tieto prestávky.

Nie sú v tomto smere zaručené rady, ktoré by pri každom dieťati fungovali. Jedna vec je ale istá. Je vysoko pravdepodobné, že opatrovateľovi vášho dieťaťa sa podarí nájsť spôsob, ako spoločne vašu neprítomnosť zvládnuť. Je dôležité to, čo píšete, že dcérka má dobrý vzťah so svojim ockom a ten ju dokáže upokojiť, uspať.

Počas odlúčenia nemusíte nič robiť s tvorbou mlieka, ak by ste chceli, môžete si v práci mlieko odsávať a potom ho po návrate domov dieťatku napr. primiešavať do jedla alebo ho dávať inej žene, ktorá má nedostatok svojho dieťa na dokrmovanie, ale vo veku vášho dieťaťa dojčenie môže fungovať aj v prípade, že s tvorbou mlieka nebudete robiť nič, len si odstriekate trochu mlieka do úľavy, ak by ste mali prílišne naliate prsníky. Po návrate z práce dcérku len dojčite, nemusíte jej v tom čase dávať jedlo. Doplníte tak aj jej kalorický príjem, ak by počas dňa jedla menej. Tvorba mlieka sa prispôsobí a po 3 mesiacoch, keď začnete znova intenzívnejšie dojčiť aj cez deň, sa znova zvýši. Ak by to bolo potrebné, je aj v tomto veku dieťatka možné tvorbu mlieka podporiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Svetová zdravotnícka organizácia hovorí jasne, že po 6 mesiacom už umelú núdzovú náhradnú výživu nemá dostávať žiadne dieťa, ani v prípade, že by bolo úplne nedojčené. Používanie umelého mlieka v tomto veku WHO označuje za „škodlivé“ a „zbytočné“:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obáva o dojčenie po nástupe do práce