Nadmerne pribirani

Verka    04.01.2020, 08:53

Dobry den, mam presne tritydenni miminko - chlapečka. V pondeli jsme byli u dr. a zjistili, ze behem 14 dni pribral kilo. Dr se to zda hodne. Pry je prepapany a mame mu nastavit rezim alespon 2,5-3 hod od kazdeho kojeni. Jenze maly skoro nespi. Kdyz uz, tak max hodku nebo hodku a pul. Snazim se mu nedavat tak často, ale nekdy je to kvuli tpmu spánku tezke. Chtela bych vedet, jak jestli je to kilo za 14 dni opravdu takova hruza a jestli se mam snazit kojeni omezit. Ale tady u vas jsem se docetla, ze davat prso kdykoli. Je fakt, ze on potom kaka i 10x denne a to brisko se mu nezastavi. Dekuji za odpoved. V.

Milá Verka,

neprestávajte dojčiť podľa potrieb bábätka. Nie je preto jediný dôvod. Dojčené bábätko má svoj režim. Pozostáva s dojčenia, fázy bdenia a spánku. Ľudia, ktorí majú predstavu, že dojčenie má prebiehať v určitých intervaloch, zabúdajú, že dojčenie nie je ekvivalent fľašky s umelým mliekom. Dojčenie je riešením mnohých potrieb bábätka (zaspávania, udržania v spánku, regulácie teploty, dýchania, srdcovej činnosti a mnohých ďalších a bábätko sa prirodzene môže chcieť dojčiť často, aj častejšie, ako raz za hodinu a toto je normálne a nie je dôvod toto bábätku obmedzovať.)

Ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v dojčení podľa potrieb dieťaťa kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Nie ste v tom sama, pozrite si túto diskusiu s množstvom komentárov žien, ktorých bábätká sú tiež "michelinkovia".

Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. Obmedzenie dojčenia v takejto situácii je najčastejšou príčinou následného odťahovania sa bábätka od prsníka, odmietania dojčenia, tak ako to popisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Dojčenie na požiadanie je dôležitou podmienkou pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska práve preto, že dojčenie nie je len o kŕmení. Aj ostatné potreby dieťaťa sú regulérne potreby, ktoré dojčenie môže pomôcť uspokojiť a ktoré je dôležité napĺňať. Riešením rýchleho priberania bábätka nemá byť používanie cumlíka. Cumlík znemožňuje dojčenie na požiadanie a to prináša viaceré riziká, vrátane rizika predčasného odstavenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nadmerne pribirani