Dojcenie a kozmetika

Anna    10.01.2020, 14:34

Dobry den, mam 16 mesacne dievcatko, ktore stale dojcim. Postupne sa musim stale viac venovat praci, pri ktorej pouzivam farby (ide o akrylove umelecke farby s EN71, pripadne AP certifikatom o nezavadnosti), chcem sa vsak uijstit ci ich pouzivanie nema pripadne negativny vplyv na zlozenie a kvalitu mlieka. Tiez by ma zaujimalo ci ho nevplyvnuje pouzivanie beznej kozmetiky. Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.

Milá Anna,

toto nepredstavuje žiaden problém pre dojčenie. Na to, aby boli škodliviny obsiahnuté v materskom mlieku v nejakej miere, ktorá by stála za úvahu, by najprv museli byť vo vašej krvi, a ak by boli vo vašej krvi, v takej hladine, z ktorej by do materského mlieka prešlo významné množstvo, tak by ste v prvom rade mali problém s tým, že ich je také obrovské množstvo vo vašej krvi, čo sa nestane. Preto z pohľadu dojčenia, ak je práca bezpečná pre vaše zdravie, potom je bezpečná aj pre vaše dojčiace sa dieťatko.

Lokálna aplikácia kozmetiky nepredstavuje žiaden problém.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a kozmetika