Opatovne kojenie z oboch prs

Zuzka    21.01.2020, 18:44

Dobry den, kojim takmer rocne babo, uz davno preferoval jeden prsnik (rychlejsie a viac mi z neho tecie). Prednedavnom sa mi odmietal prisat na neoblubeny az sa mi v nom znizila tvorba, dost sa zmensil. Po stlaceni ide trochu mlieka, ale syn sa z neho nevedel napit. Uplne ho odmietal. Skusala som ho ponukat, ale nechcel. Obcas som mu ho aj tak ponukala, najma v noci a dokrmila na oblubenom. V posl.dobe mi ho uz neodmieta, ale nic moc z neho nevysaje, tak mu musim vzdy dat papat aj z druheho. Je sanca opat rozbehnut mliecko aj v neoblubenom prsniku? Lebo uz ho neodmieta, obcas sa chyti a dudluje (nic mu netecie, tak po chvilke sa pusti). Mam sa snazit ponukat? Ci uz to nepojde? Mate nejaku radu? Kupila som si opat bylinky senovku a benedikt. Kojit by som chcela dlho a bolo by fajn z oboch prs

Milá Zuzka,

v tejto situácii je výborné, že dieťatko sa začalo byť ochotné prisávať aj k neobľúbenému prsníku. Toto je dobré využiť, začať mu prsník ponúkať v rôznych situáciách, najmä pri zaspávaní, v polospánku, môžete využívať dojčenie pri spoločnom kúpeli, v kontakte koža na kožu, pri chôdzi a iných situáciách, kedy bábätko nebude plne sústredené na dojčenie. V závislosti od jeho reakcie, sa môžete pokúsiť upraviť jeho polohu a prisatie tak, aby bolo svojim bruškom opreté o vás, aby pri prisatí jeho hlavička smerovala do mierneho záklonu a bradu malo zaborenú do prsníka (a noštek voľný). Ak je to možné, môžete mu pomáhať získavať viac mlieka stláčaním prsníka počas dojčenia.

Ak by sa naopak bábätko dlhšiu dobu k tomuto prsníku odmietlo prisať, môžete z neho odsať alebo odstriekať mlieko (a toto mlieko môžete bábätku dať do jedla). Ak by sa bábätko neprisávalo k tomuto prsníku vôbec, je dôležité prsník odsať 8x denne po dobu 20 minút.

Okrem toho je dôležité v tejto situácii zvýšiť tvorbu mlieka. Užívajte bylinky, ktoré spomínate, v kapsulovanej forme, v dávkovaní 3x3 denne. Skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali ďalšie užitočné tipy pre riešenie tejto situácie a aby ste sa mohli spoločne podľa vývoja situácie poradiť o ďalšom užívaní byliniek a následne ich vysadzovaní, aby ste používali bylinky čo najkratšiu dobu a čo najefektívnejšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opatovne kojenie z oboch prs