Placlive mininko

Martina    27.01.2020, 18:59

Dobry den, dcera ma 6 mesiacov,je plne kojena a mame zavedeny obedny masovozeleninovy prikrm. Byva casto placliva i pri kojeni, pritom prospieva ukazkovo podla pediatricky. Najviac graduje plac vecer kedze nezaspi sama len u prsa i s placom a budi sa potom po 20 minutach. Vobec si nevieme vysvetlit preco je tak nespokojna ci sa to tyka kojenia? Nocne kojenie mame den od dna rozne i ked som sa docitala ze od 6mes nie je potrebne aby miminko pilo i v noci. Ohladne spania pocas dna mame doobedny spanok cca 1-2 hod a potom popoludni tiez v priemere 2 hodiny. Vopred dakujem za odpoved. Martina

Milá Martina,

existuje jednoduchý spôsob, ako zistiť, či plač vášho bábätka súvisí s dojčením. Pozorovaním dojčenia je možné zistiť, či bábätko počas dojčenia pije a posúdiť, či získava dostatok materského mlieka a je tiež možné posúdiť jeho správanie pri dojčení. Prečítajte si  úvod tohto článku, v ktorom matky popisujú skúsenosti s bábätkami, ktoré takto reagujú na zníženie toku materského mlieka pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Od tohto pozorovania by sa mali odvíjať ďalšie kroky.

Ak by sa zdalo, že správanie bábätka môže súvisieť so zníženým príjmom materského mlieka, potom spoločne s poradkyňou prejdete kroky pre zlepšenie situácie, ktoré vysvetľujeme v článku Odmietanie dojčenia. Súčasťou týchto krokov je zistenie možnej príčiny zníženia tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Z vašej otázky však skutočne nie je možné vyvrátiť ani to, že vaše bábätko získava dostatok mlieka a nereaguje na prípadný znížený tok mlieka. Ak by to tak bolo, potom si spoločne s poradkyňou pri dojčení vysvetlíte súvislosti medzi dojčením a spánkom, porozprávate sa o ďalších detailoch, ktoré by v tejto súvislosti boli zaujímavé, napríklad, či sa takto bábätko začalo správať len nedávno alebo je to takéto od narodenia a podobne. Poradkyňa vám ukáže účinné stratégie, ako bábätko upokojiť, uspať, udržať v spánku, ako pomôcť využiť dojčenie a nosenie pre jednoduchšie uspávanie bábätka. Dôvodov nočného budenia bábätiek v tomto veku môže byť veľa, všetky sú normálne a patrí medzi ne hlavne potreba znovu naspäť zaspať po tom, čo sa skončí jeden spánkový cyklus. Je dosť dobre možné, že niekto si môže myslieť, že bábätko by v 6. mesiacoch nepotrebovalo piť v noci. Možno. Ale bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bolesť, chlad, potreba kontaktu sú rovnako legitímne potreby bábätka aj dieťaťa. A realita je taká, že je normálne, že sa bábätko v noci budí, aby boli uspokojené jeho rozmanité potreby jedinečným prostriedkom - dojčením.  To, že dieťa pije počas dojčenia materské mlieko, je vynikajúce a dôležité, ale z pohľadu nočného budenia je pre dieťa mimoriadne dôležité niečo iné: a síce satie na prsníku, prítomnosť matky, schopnosť dojčenia naspäť dieťa uspať, a podobne. Toto nie je možné nahradiť vodou, mliekom, fľašou alebo čímkoľvek iným. Ide o dôležitú potrebu dieťatka, ktorá po jej naplnení sama od seba odznie a zanechá po sebe puto dôvery medzi vami a dieťatkom a toto vám už nikto nevezme. Preštudujte si tento článok o spánku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

a tento o nočnom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Placlive mininko