Nedostatok mlieka po chorobe.

Michaela    18.02.2020, 08:03

Dobrý deň, pred pár dňami mi diagnostikovali akut.pankreatitidu, liečili mi ju doma jednodňovou hladovkou a následnou suchou diétou počas 2 ďalších dní. Som v treťom dni, dnes som sa snažila opatrne aspoň zeleninu no cítim že mám prsníky prázdne. Syn má 6m, pije a zatiaľ sa nesťažuje. No bojím sa, aby sme o mliečko neprišli. Môžem nejako zvýšiť tvorbu, prípadne keď sa dieťa nesťažuje, obávam sa predčasne? Môže sa len znížiť tvorba? Neviem si poriadne ani vytlačiť rukou dosť mliečka. Ďakujem

Milá Michaela,

v tejto situácii je rozhodujúce to, ako bábätko pije na prsníku a ako sa pri dojčení správa. Toto vám odporúčame prekonzultovať osobne s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Samotné ochorenie alebo hladovka nemá potenciál znížiť tvorbu mlieka, čo by tvorbu mlieka mohlo ovplyvniť, by bola vysoká horúčka. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto by mal byť kľúč k tomu, aby ste sa vedeli rozhodnúť, ako pokračovať ďalej. Samotný fakt, že nepociťujete nalievanie prsníkov, totiž nemusí nevyhnutne znamenať, že sa tvorba mlieka znížila. Rovnako to, či si dokážete nejaké mlieko odstriekať alebo odsať, nemá výpovednú hodnotu o tom, koľko mlieka dokáže z prsníka získať bábätko, pretože dojčenie je úplne iný proces ako odsávanie alebo odstriekavanie mlieka.

Kým sa stretnete s laktačnou poradkyňou, trávte s bábätkom veľa času vo fyzickom kontakte, ideálne v kontakte koža na kožu a nechajte ho dojčiť sa tak dlho a často, ako to potrebuje. Spoločne s poradkyňou pri dojčení môžete tiež vyhodnotiť faktory, ktoré majú potenciál znižovať tvorbu mlieka a v prípade, že by sa týkali vašej situácie, odstrániť ich:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/ https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatok mlieka po chorobe.