Skvěle přibírá i pri špatném prisati

Petra    26.02.2020, 10:58

Dobrý den, dcerka (skoro 4,5m) se spatne prisava. Nechce vubec otevřít pusinku a pri kojení neustále nasává vzduch. Je přisátá jen na bradavce. I přes to skvěle přibírá (od 3. do 4.m přibrala uz “jen” kilo..). Mleka se mi tvoří dost a i pri zatlačeni na prs vystrikne mnoho jeho proudu. Je najezena klidne během minuty, takze ani neni moc casu prisati upravovat.. nic mne tedy nebolí. Je toto nejaky problem do budoucna? Je jeste nějaká šance, ze se připadne naučí přisávat správně? Dodala bych, ze v 6t mela bojkot, mela jsem pozvanou poradkyni z mamily, ale dcera se tehdy v tom bojkotu vubec nepřisála. Uzdicka v poradku. Alespoň me naučila kojit v šátku, což pri bojkotu, rekla bych, pomohlo. Další vec je, ze diky tomu, ze furt neco teče, se ji spatne ududlava. Porad se pak kroutí.. obecně u kojení neumí vubec klidne ležet a porad se kroutí, prisava a poušti, toto trvá cele dva měsíce, co situaci resim. Ted jsem zjistila, ze lépe leží v klidu, kdyz jsem ja na zádech a ona na me břichem, ale tam uz na prisati nevidím vubec (což je mozna stejne jedno, protože pusa bude beztak skoro zavřena a dolní ret mozna spatne..) a moc mi to teda nejde ji tam nastelovat. Je na to nějaká finta? Rada bych kojila v klidu a co nejdéle.. zároveň kojim dceru 3,5 roku. A ta ale jako miminko byla najezena za 3 minuty a to jedla po 4 hod a pribirala stejným tempem.. ale uz nevim, jestli mela to prisati dobre nebo ne. Celkově mi tedy jde o to, zda situaci řešit a jak. Zda to do budoucna muze byt problem nebo ne a jestli ji to i přes vek a tu rychlost nakojeni lze naučit. Dekuji.

Milá Petro,

v situácii, ktorú popisujete, je kľúčové stretnúť sa s laktačnou poradkyňou osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v tejto situácii je kľúčové vyhodnotiť pitie bábätka a jeho správanie sa na prsníku, najmä to, čo popisujete, že za posledné dva mesiace sa bábätko pri dojčení krúti, opakovane sa prisáva. V kombinácii s tým, že ste riešili reakciu bábätka na zníženie tvorby mlieka v minulosti a od tej doby pozorujete nespokojnosť bábätka pri dojčení, je pravdepodobné, že aj momentálna reakcia bábätka na prsníku odráža reagovanie na tok mlieka. V tejto situácii sa zároveň typicky bábätko prisáva plytko, len na koniec prsníka, čo ešte zhoršuje jeho príjem mlieka.

Vyhodnoťte teda spoločne s laktačnou poradkyňou správanie bábätka pri dojčení a jeho pitie mlieka. Ak bábätko reaguje na zníženie toku mlieka, takáto situácia sa paradoxne často stáva ženám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú matky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka.

Spoločne sa môžete pozrieť na to, ako by sa dalo úpravou polohy pomôcť bábätku zlepšiť prisatie už pri jeho prisávaní sa k prsníku. Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka, ktoré samo o sebe zlepšuje prisatie, a ďalšie kroky pre zintenzívnenie fyzického kontaktu, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je aj využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Spoločne s laktačnou poradkyňou prejdite aj možné príčiny znižovania tvorby mlieka. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Skvěle přibírá i pri špatném prisati