Pitný režim bábätka

Monika    21.03.2020, 13:51

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť. Mám syna, ktorý sa predčasne narodil. V súčasnosti má 3 mesiace. Kŕmený bol od začiatku mojim materským mliekom. Najprv sal cez flašku, potom cez prsník a dokrmovaný bol fľaškou ( odsavala som ), teraz je krmený len cez prsník. Chcela som sa opýtať, či môžem synovi podávať iné tekutiny - čistú, prevarenú vodu, čaj bylinkový, alebo čaj pre deti. Dávala som mu maltofer kvapky a vždy ich zapil mliekom ( ako inak ) no zakaždým sa z toho povracal. A ešte by som sa chcela informovať, keď kojím mohla by som preventívne užívať vitamín C ? Ďakujem srdečne.

Milá Monika,

užívanie vitamínu C v bežných dávkach nie je počas dojčenia problém. Dojčenie ako také si samo o sebe nevyžaduje užívanie vitamínu C. Prečítajte si k tomu túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=7327

Dobre dojčené a dobre priberajúce bábätko počas prvých 6 mesiacov výlučného dojčenia nepotrebuje žiadne iné tekutiny okrem materského mlieka. Nedávajte mu čaj (ani detský ani bylinkový) ani vodu v čase obdobia výlučného dojčenia. Názov "detský čaj" je zavádzajúci marketingový názov, aby ľudia nadobudli dojem, že ide o tekutinu, ktorá je vhodná pre malé bábätka, čo nie je pravda.

Ohľadne maltoferu a zvracania - áno, toto sa bábätkám deje bez ohľadu na to, čím maltofer zapijú. To, že by ste maltofer dávali zapíjať vodou alebo čajom, nezlepší vyhliadky na to, aby bábätko po ňom nezvracalo. 

Výlučne dojčené bábätko nepotrebuje iné tekutiny ako materské mlieko dokonca ani v prípade, že počas tohto obdobia nastane obdobie horúčav. Materské mlieko v dostatočnom množstve je pre výlučne dojčené dieťatko vhodnejšie ako voda, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerálne látky, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť, a to aj preto, že:

  1. materské mlieko bez ohľadu na teploty vonku má byť jedinou potravinou, ktorú výlučne dojčené dieťa dostáva,
  2. pre výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy existujú vedecky podložené dôvody,
  3. kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka (napríklad podanie vody či čaju vo fľaši) prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také,
  4. dostatočné, výdatné dojčenie dokáže zabezpečiť dostatočný príjem tekutín,
  5. neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody výlučne dojčeným deťom bez ohľadu na teploty vonku,
  6. výlučne dojčené dieťa nie je to isté ako dospelý človek, navyše cukry, ktoré materské mlieko obsahuje, nie sú tie, ktoré si bežný človek predstaví, keď si predstaví pitie sladeného nápoja. Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa.
  7. nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu,
  8. materské mlieko z veľkej časti predstavuje práve voda,
  9. pár lyžičiek prevarenej vody, ktorá sa pri vysokých teplotách vonku často odporúča, bábätko nezachráni pred dehydratáciou, dobre dojčené dieťa dokáže z prsníka vypiť oveľa viac ako len „pár lyžičiek".

Vo vašom prípade je vzhľadom na náročný začiatok dojčenia dôležité ubezpečiť sa, že vaše bábätko teraz získava dostatok mlieka, pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

prípadne sa skontaktujte s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Môžete tiež urobiť kroky, ktoré zlepšia prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

A pomáhajte bábätku vytvoriť podmienky, aby sa mohlo dojčiť tak často, ako to potrebuje. Majte ho často vo fyzickom kontakte. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pitný režim bábätka