Posledný pokus dojčiť

Janka    24.03.2020, 14:02

Dobrý deň, obraciam sa na vás pri poslednom pokuse dojčiť svoju dcérku. Malinká má silný reflux, vždy vyvrátila cca 80% toho čo zjedla a následne bola minimálne hodinu neutišitelná a videla som na nej že trpí. Po pár drahých konzultáciách s laktačnou poradkyňou sme to vzdali a kúpili sme mlieko BEBA AR proti grckaniu. Zázrak. Malá sa konečne do sýtosti najedla a spokojne zaspinkala. Toto nám samozrejme vyhovuje viac ako každý večer vyčerpaní do nekonečna natriasať vrieskajúce dieťa, ale predsa len ma mrzí že vylievam svoje cenné mlieko do záchoda a pomaly sa mi znižuje tvorba. Je ešte nádej že sa k dojceniu vrátim? Ďakujem. PS: dieťa sa prisava správne, spáva pri nás v posteli, nosíme ju v nosiči a rešpektujeme aj všetky ostatné rady od laktačnej.

Milá Janka,

uplakané a nespokojné bábätko predstavuje veľmi náročnú situáciu pre každého rodiča. Je zrejmé, že by ste radi dojčili, ak by sa vyriešil plač a grckanie, ktoré opisujete. Keďže sa pýtate, či je možné to skúsiť opäť začať dojčiť, tak odpoveď je kladná. Sprevádzali sme mnohé ženy, ktorých bábätka sa začali po čase znova prisávať a dojčiť, dokonca aj v staršom veku. Určite je nádej, že sa k dojčeniu vrátite.

Jeden z faktorov, ktorý rozhoduje o tom, či sa podarí neskôr k dojčeniu vrátiť, je tvorba mlieka matky.

Do zvýšenia tvorby materského mlieka sa určite oplatí sa pustiť. Každá kvapka materského mlieka je pre bábätko kľúčová pre jeho rast a vývin. V materskom mlieku sa nachádzajú stovky látok, ktoré sa nenachádzajú nikde inde a prispievajú k rozvoju mozgu, reči, zdraviu a správnemu fungovaniu celého tela. O vitamínoch, mineráloch a mnohých iných jedinečných látkach ani nehovoriac. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunitu a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. To, že sa mení jeho vzhľad, je normálne a neznamená to, že bábätko menej zasýti. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé.

Tvorbu mlieka môžete zvýšiť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Začnite preto svoje mlieko odstriekavať alebo odsávať, minimálne 8x denne odsávajte alebo odstriekavajte oba prsníky 20 minút. Preštudujte si aj tento článok o tom, ako skladovať materské mlieko:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Mlieko podávajte bábätku. Svoje mlieko nevylievajte. Ak ho nepoužijete pre svoje bábätko, venujte ho inej žene, ktorá potrebuje svoje bábätko dokrmovať.

Bez ohľadu na to, čím budete kŕmiť svoje bábätko, môžete postupne prejsť na iné spôsoby kŕmenia ako fľašu. Ani nedojčené deti by nemali dostávať fľašu alebo cumlík, vzhľadom na riziká, ktoré sa spájajú s ich používaním. Aj nedojčené bábätko je možné kŕmiť pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

a týmto spôsobom mu potom podávať tekutiny aj v staršom veku. Nepoužívanie fľaše a cumlíka navyše významne zvyšuje vaše šance na to, aby sa bábätko prisalo.

Naďalej udržiavajte intenzívny fyzický kontakt s bábätkom, ideálne strávte nejakú časť dňa v kontakte koža na kožu. Bábätko noste, hojdajte, utišujte v kontakte s vami. Dôležité je spoločné spanie. Vytvárajte príležitosti na to, aby sa bábätko prisalo. Ak sa začne prisávať, môžete mu pomôcť zvýšiť príjem mlieka týmito krokmi:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2964

Ak by ste mali záujem o hlbšie vysvetlenie situácie s grckaním a dojčením, napíšte nám na email: dojcenie@mamila.sk, ponúkame vám emailovú konzultáciu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Posledný pokus dojčiť