C 1000

Katarína    26.03.2020, 13:19

Dobrý deň.Mám 5 mesačného, čisto len kojeneho synčeka. V tejto dobe odporúčajú jesť veľa vitamínu C, takže sme doma kúpili C1000 a užívali ráno aj večer. Teraz som sa ale dočítala ,že vraj to nie je asi dobré pre bábätko.Ako to prosím vás,vlastne naozaj je?Dakujem pekne za odpoveď

Milá Katarína,

príjem vitamínu C je aj súčasnosti ideálne zabezpečiť stravou. Pri vitamínoch neplatí, že čím viac vitamínov v čím vyššej dávke človek užíva, tak tým lepšie.

Každopádne príjem vitamínu C prípravkom kúpeným v lekárni pravdepodobne nepredstavuje problém a akákoľvek opatrnosť je skôr v teoretickej rovine. 

Vo všeobecnosti: Ak sa vitamín C dostáva do tela orálne (jedlo alebo tabletky), tak je jeho hladina v krvi obličkami udržiavaná v relatívne konštantnej hladine a zvyšok sa vylúči močom z dôvodu prebytku vitamínu C. Z dôvodu toho, že hladina vitamínu C je v krvi regulovaná a relatívne stála, tak aj hladina vitamínu C v materskom mlieku je relatívne stála a neovplyvňovaná zvýšeným príjmom vitamínu C matkou, pokiaľ nie je extrémny.

Keďže pre vitamín C v materskom mlieku existuje regulačný mechanizmus, tak sa jeho obsah v materskom mlieku mení relatívne veľmi málo. Navyše vitamín C za bežných okolností vydrží v tele mnoho dní, ak matka začne užívať vitamín C, tak sa bude skracovať doba, ktorú vitamín C zostane v tele. Preto nemá zmysel preventívne brať vitamín C, ak na to nie je konkrétny dôvod. Má skôr zmysel zaistiť si vhodnú stravu a každodenný dostatočný príjem vitamínu C. Nemá zmysel dojčenému dieťaťu dávať vitamín C, pokiaľ nemá nedostatok vitamínu C.

Pre dojčiace matky existuje odporúčanie, aby maximálna denná dávka bola 100 mg/deň. Opatrnosť pri vysokých dávkach vitamínu C je pravdepodobne namieste pri infúznej liečbe vitamínom C, keď vitamín C dosahuje vysoké hladiny v krvi a tým pádom aj v materskom mlieku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok