Zacpa

Andrea    13.05.2020, 14:29

Dobrý den, syn (13. měs) je kojený (cca z 60ti%) s příkrmy a trápí nás vylučování stolice, které někdy trvá až 7 dní a stává se, že při vylučování pláče. Úprava stravy proběhla (podáváme pouze vhodnou zeleninu,ovoce a potraviny bohaté na vlákninu, vyhýbáme se nevhodným potravinám), ale stolice je stále tuhá. Po poradě s naší pediMudr jsme začali podávat lék Lactuosa, ale přijde nám, že moc nepomáhá. Mnohokrát se taky stává, že začíná potlačovat, jako kdyby chtěl vylučovat (zčervená a potlačí, možná to jsou prdy), ale nakonec nic nevyloučí. Co můžeme ještě navíc udělat, aby jeho vylučování bylo přirozenější, častější a méně bolestivé? A je také normální delší interval vylučování, když převládá z větší části kojení? Moc děkuji

Milá Andrea, 

materské mlieko vo všeobecnosti má vlastnosti, ktoré spôsobujú, že stolica je tekutá. Ak je vo vašej situácii dieťaťa, ktoré už konzumuje jedlo, stolica tuhá a v dlhých časových intervaloch, tak to nie je preto, že sa dieťa dojčí. Zvýšenie príjmu mlieka môže pomôcť, aby stolica bola menej tuhá. Toto by bolo jeden krok, ktorý môžete urobiť.
Ohľadne zápchy sa aj naďalej poraďte s vašom pediatričkou a riešte to ďalej. Jedna vec, ktorú spomedzi potravín môžete vyskúšať, sú pridávanie do tekutín alebo do jedla pomletých ľanových semienok. 
Okrem toho môžete vyhľadať aj kvalitného psychológa, ktorý sa venuje otázkami zadržiavania stolice maličkých detí a môže vám pomôcť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok