Stresove obdobie matky

Ludmila    19.06.2020, 21:20

Dobry den, prezivam narocne obdobie a zial aj dlhodobejsi stres s tym spojeny. Ako je to s kortizolom/hormonom stresu/ v mlieku vyplavuje sa do mlieka pri strese matky? Moze to mat vplyv na dietatko? Dakujem

Milá Ludmila,

stresové hormóny majú  veľmi krátky eliminačný polčas. To znamená, že sa nestihnú do materského mlieka dostať. Pokračujte preto v dojčení. Neexistuje žiadna vedecká štúdia, žiaden dôkaz, že žena môže dojčiť len v prípade, že sa cíti šťastná a je v pohode a že v prípade, že je smutná, nahnevaná alebo vystresovaná, prenáša toto nejakým spôsobom do mlieka. Toto sa síce často traduje, ale neexistujú žiadne skutočne dôkazy, že by to tak bolo a navyše ľudia, ktorí toto hovoria, si vôbec neuvedomujú, čo spôsobujú.

Stres patrí do našich životov a vždy v minulosti do našich životov patril. Dojčenie trvá celé roky a počas toho času každá žena zažije iste situácie, kedy sa vystraší, vystresuje, či nahnevá, mnohé ženy zažívajú náročné obdobia a okrem podpory a prípadnej pomoci, ak ju potrebujú, by mali dostávať podporu pre dojčenie, pretože v takýchto situáciách je ešte dôležitejšie. Dieťa môže vnímať matkinu náladu a jej pocity a na základe toho pociťovať aj ono samo obavy a práve preto sa mnohé deti chcú dojčiť najmä vtedy, keď cítia, že matka nie je „v pohode“, pretože hľadajú istotu, že napriek tomu, bude všetko v poriadku. Dojčenie je súčasť starostlivosti o dieťa.

Dojčite a pokračujte vo svojom bežnom živote, ktorého súčasťou budú pekné dni a aj dni, kedy budete smutná, nahnevaná alebo vystresovaná. Aj v tie dni je dôležité dojčiť podľa potrieb bábätka, tak často a tak dlho, ako to ono potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stresove obdobie matky