Zápal prsníka - znížená tvorba mlieka?

Lilly    24.06.2020, 18:58

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Mám cca 3 týždňového syna, zatiaľ výlučne dojčený. Od pôrodu sme si prešli hroznými ragádami, upchatými mliekovodmi a teraz cez víkend ma chytil zápal a skončila som s antibiotikách. Polohu na správne dojčenie sme upravili, od vtedy sa ragády už hoja. Keď som mala upchaté mliekovody, malý sa strašne zlostil na tok mlieka, naťahoval bradavky, plakal, celý bol nespokojný, takže nakoniec som to riešila benediktom a senovkou. Zabralo to. Teraz keď mám zápal a antibiotiká, mám pocit, že z toho prsníka, kde mám zápal malý neťahá poriadne. Nezlostí sa ako pred tým, ale vidím, že neťahá poriadne. Iba si "dudle". Z toho zdravého pije v poriadku. Z chorého ťahá poriadne iba v noci, max. ešte raz cez deň. Laktáciu nemôžem podporiť odsávaním s odsávačkou, pretože mám tam ešte nezahojenú ragádu (momentálne je to už vo finálnej fáze hojenia), a ručne mi to odsať veľmi nejde. Odsaté množstvo je minimálne. Ako mám podporiť tvorbu mlieka v tom prsníku? Malý teda z neho veľmi ťahať nechce, odsávanie sa nedarí (vyššie spomenuté). Myslíte, žeby som mala zase začať brať benedikt a senovku? A zaberú mi zase, keď som ich len nedávno dobrala? Vopred ďakujem za rady :)

Milá Lilly,

v tejto situácii vám dokáže významne pomôcť byť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

z vašej otázky nie je zrejmé, či s nejakou poradkyňou spolupracujete. Ak nie, toto je celkom iste situácia, ktorá si vyžaduje osobnú pomoc, pretože bolesti bradaviek, ragády, zablokované mliekovody aj zápal prsníka a zníženie tvorby mlieka majú jednu a tú istú príčinu a to je nesprávne prisatie bábätka. Preto, aby sa začala situácia zlepšovať z dlhodobého hľadiska, je teda dôležité urobiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa porozprávate tiež o tom, ako preliečiť boľavé bradavky a či pre liečbu zápalu prsníku teraz nie je potrebné urobiť ďalšie kroky:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2728

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, potom má zmysel, aby ste zvýšili tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je však dôležité mať na pamäti, že bylinky nezlepšujú dojčenie, ale zvyšujú tvorbu mlieka. Preto, aby tvorba mlieka bola dostatočná aj neskôr po ich vysadení, je dôležité spoločne s laktačnou poradkyňou medzičasom robiť opatrenia pre zlepšenie dojčenia, ktoré budú zahŕňať dôslednú úpravu polohy bábätka tak, aby jeho prisatie bolo správne a stláčaním prsníka mu pomáhať zvyšovať príjem mlieka. Ak tieto kroky urobíte, bábätko získa z prsníka všetko dostupné mlieko a preto nebudete musieť odsávať. Vaše bábätko získa omnoho viac mlieka, než odsávačka, ak sa zlepší jeho prisatie k prsníku.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc, pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsníka - znížená tvorba mlieka?