Nočné dojčenie

Patrícia    10.07.2020, 10:03

Dobrý deň, rada by som sa prosim informovala ohľadom nočného dojčenia mojej 3. mesačnej dcérky. Kojím ju materským mliekom. Chodievame spat 19:15-20:00hod. Dcéru som zozaciatku od zaspania budila v časových intervaloch 00:00; 4:00; 6:30hod. Po mesiaci sa sama v týchto časových intervaloch začala budiť +/- 1hod. Chcem sa opýtať či je potrebné ju budiť, lebo niekedy mi prespí aj 6-7hod v noci. Chcem sa aj opýtať, krmim ju v polospanku niekedy je zobudených úplne, ale ona pri prsníku , keď jej asi stačí zaspi a potom neodrgne. Uz ju aj nosím po byte polhodinu, ale ona mi pri tom Nočnom dojčení stále zaspi. Skúšam ju otacat aj na bok, ale nakoľko nedavam v leze zavinovacku dá sa stále na chrbátik. Bojím sa aj , že sa zadusí, lebo rano potom vygrcka trosku ako keby to dobre nestrávila. Inak mam kludne dieťa sj väčšinu času cez deň prespí cca 16-17hod. Cez deň teraz v lete ju kojím každé 2hod aj preto, lebo sme mali dlho novorodenecku zltacku (2mesiace) a hodnoty bilihorubinu boli vysoké. Uz nie je ani žltá ale spanie jej ostalo. Cez deň sme v pohode s kojenim, keď nechce tak sa ako keby sama odtlaci a nemáme problem s odrgnutim. Koliky sme mali asi len 3x, lebo pravidelne masírujem a má aj probiotiká. Mohli by ste mi prosim pomôcť s tymito otázkami? Je potrebné nechať aj odrgnut v noci a ako najlepšie, keď spi? Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved. 

Milá Patrícia,

dieťa by sa nemalo násilne budiť. Niektoré bábätká vo veku vášho spia celú noc, hoci to väčšinou nie je pravidlo. Spavosť bábätka nesúvisí s novorodeneckou žltačkou, žltačka spavosť nespôsobuje, hoci sa to matky často v pôrodnici nesprávne dozvedajú. Bábätko môže mať aj v 3 mesiacoch vyššie hladiny bilirubínu, než majú dospelí ľudia, toto je normálne a pre bábätko to nepredstavuje žiaden problém. Pokračujte v dojčení podľa potrieb bábätka.

„Grckaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj túto a túto zaujímavú diskusiu na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Ak by ste vedeli ovplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že bábätko by sa v noci zobudilo samo od seba a nadojčilo by sa, takže jeho zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné. Je dobré, že bábätko nedávate do zavinovačky. Zavinovačka dokáže oddialiť záujem bábätka o prsník a negatívne ovplyvniť spánkové cykly bábätka. Nemusíte sa obávať toho, že bábätko chce spinkávať na chrbátiku. Malé bábätko je odlišné od dospelého človeka. Pre malé bábätko je vzhľadom na postavenie jeho priedušnice a pažeráka bezpečnejšia poloha na chrbte, než poloha na boku či na brušku.

Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Môžete tiež cez deň nosiť bábätko v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby bábätko vypilo dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa. Porovnajte pitie bábätka s týmito videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by ste mali záujem, vyhodnotiť dojčenie z hľadiska príjmu mlieka a správania sa bábätka na prsníku, vás môže naučiť laktačná poradkyňa v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Mimochodom materské mlieko obsahuje probiotiká. Dokonca omnoho viac, než bežné komerčne dostupné doplnky výživy, v ktorých sa nachádza väčšinou len niekoľko kmeňov baktérií. V materskom mlieku sa nachádza viac ako 700 kmeňov baktérií s miliardami jedincov. Na materské mlieko sa preto môžete spoľahnúť ako na druhovo rozmanitý a bohatý zdroj probiotík, ktoré postačujú aj v prípade, že bábätko potrebuje užívať antibiotiká.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočné dojčenie