Kojenie v tehotenstve

Janka    11.07.2020, 21:11

Dobrý deň, Som v 31 týždni tehotenstva a kojim svojho prvého synčeka, ktorý má 21 týždňov. Tento týždeň mi začal odmietať mliečko. Len oblizne bradavku a hovorí bábo bábo pohladka mi bruško a nechce sa kojit. Je ešte nejaká šanca alebo ho nemám nútiť a dať mu kravské mliečko? Ďakujem

Milá Janka,

vo vašej otázke ste pravdepodobne chceli napísať, že dojčíte 21 mesačné dieťatko. Niektoré deti počas tehotenstva prechodne prestanú prejavovať záujem o dojčenie. Táto zmena súvisí aj s tým ,že počas tehotenstva sa tvorba mlieka, ale niekedy aj so zmenami, ktoré súvisia s príchodom nového súrodenca a na staršie dieťatko môžu tieto zmeny zapôsobiť rozličným spôsobom. Táto zmena môže byť prechodná a váš synček sa môže k dojčeniu vrátiť už zajtra, za niekoľko dní alebo týždňov. Mnohé deti, ak sa aj počas tehotenstva nedojčia, sa k dojčeniu vrátia po narodení mladšieho súrodenca alebo neskôr po pôrode. Nenúťte synčeka dojčiť sa, môžete vytvárať príležitosti pre to, aby sa mohol prisať. Trávte spolu čas v kontakte koža na kožu a nechajte ho prisať sa, ak by mal záujem.

Z hľadiska výživy Svetová zdravotnícka organizácia v takejto situácii odporúča podávať dieťatku pestrú a vyváženú stravu, v ktorej by žiadne mlieko (kravské, kozie, či iné zo živočíšneho zdroja, ale ani mlieko z rastlinných zdrojov) nemalo byť podávané v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. Čerstvé a zdravé potraviny podávajte dieťatku spolu s tekutinou, napríklad vodou, z pohárika. Nedávajte dieťatku piť z fľašky (a nepoužívajte ani žiadne nádoby so sosáčikmi, slamkami, či tzv. „tréningové“ poháriky).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie v tehotenstve