Afty v ustach

Iveta    29.07.2020, 09:15

Dobry vecer. Mala by sim otazku..Dojcim 14 mesacnu dcerku.Problem je ze uz vyse 3 mesiacov ju trapia stale sa opakujuce afty v ustach. Rozmyslala som uz o odstaveni dcerky..ci jej to nemozem prenasat ja..Vyterom sa zistili len vraj bezne kvasinky..no ja citim aj palenie bradaviek. Skusala som mast jaluset imazol klotrimazol...myslite ze este mam nieco skusit alebo radsej odstavit dcerku?

Milá Iveta,

dojčenie nespôsobuje afty v ústach dieťatka. Ak by to tak bolo, väčšina detí by mala počas dojčenia v ústach afty. Dojčenie sa nesprávne považuje za vinné zo všetkého, afty v ústach majú rôzne príčiny, ktoré vo vašom prípade odporúčame bábätku dať vyšetriť. Otázka znie, či ide naozaj o afty, lebo liečba, ktorú uvádzate, vyznieva ako liečba na kvasinky. Afty tiež nezvyknú takto dlho pretrvávať. Toto by chcelo dobrú diagnostiku a cielenú liečbu.

Medzičasom môže bábätko dostávať potrebnú podpornú liečbu (napríklad lieky od bolesti, afty bývajú veľmi bolestivé, v tomto smere je dojčenie zachraňujúce, keďže mnohé deti s aftami odmietajú inú potravu a tekutiny). Dojčenie poskytuje dieťatku aj potrebné imunitné faktory a látky, ktoré celú situáciu momentálne zlepšujú a pomáhajú dieťaťu sa rýchlejšie vyliečiť. Choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Dojčite preto tak, ako to teraz vaše dieťa potrebuje, pokojne aj omnoho častejšie, než to bolo doteraz a vyhľadajte preňho pomoc u pediatra.

Okrem toho máte právo na potrebnú liečbu aj vy. Bolesť k dojčeniu nepatrí a to ani pri väčšom bábätku, riešením problémov s dojčením by mala byť pomoc pre matku, nie odstavenie. Dojčenie je veľmi dôležité aj pre bábätko po roku: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Obráťte sa na laktačnú poradkyňu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli možnosti preliečenia vašich bradaviek. Problémy s dojčením je možné riešiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Afty v ustach