Rakovina

Nika    02.08.2020, 09:45

Dobry den z jedneho dna na druhy som prestala dojcit. Po týždni z laveho prsnika este stale musim trosku mlieka odsat, lebo tam mam este vela mlieka a prsnik je bolestivý. Z praveho som vobec nemusela ani kvapku odsat, ako keby som tam uz davno nemala mlieko. Cim to moze byt? Obavam sa rakoviny. Za vasu odpoved dakujem.

Milá Nika,

pokiaľ ste prestali dojčiť v situácii rozvinutej tvorby mlieka, približne dva týždne väčšinou trvá, kým sa tvorba mlieka zníži. Napriek tomu však tvorba mlieka v malej miere môže pretrvávať roky po skončení dojčenia, ako ukázala aj naša štúdia.

Môžete však pokračovať v odsávaní mlieka, aby ste ho mohli podávať dieťatku do jeho stravy, ak sa dojčenie ukončilo predčasne, tvorba mlieka je dôsledkom toho, že sa dojčenie ukončilo v čase, kedy ho dieťatko ešte potrebuje. Vo vašej otázke nepíšete bližšie detaily, ale ak by ste mali záujem, môžete nám napísať viac na dojcenie@mamila.sk. Ženy často prestávajú zo dňa na deň s dojčením preto, že sa im povie, že nemôžu pokračovať v dojčení napríklad kvôli potrebnej liečbe, či iným dôvodom. V skutočnosti často existujú rôzne spôsoby, ako tieto situácie vyriešiť popri dojčení a mnohé z týchto odporúčaní na odstavenie vychádzajú z faktu, že v našej spoločnosti dojčenie nemá reálnu praktickú podporu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok