Zlaty stafylokok a dojcenie

Lucia    24.08.2020, 10:27

Dobry den. Na prsiach mam ekzem sposobeny zlatym stafylokokom, ale stale sa snazim kojit svojho 3rocneho syna. Tiez som tehotna s druhym babom, takze liecenie mojho problemu je obmedzene. Ako postupovat, mozem stale dojcit, neprenesiem stafylokoka na starsie a potom pripadne aj na mladsie dieta?

Milá Lucia,

rozsiahly ekzém, ktorý je navyše komplikovaný bakteriálnou infekciou, je pre daného človeka skutočne niečo nepríjemné, a je nám ľúto, že toto musíte riešiť. Dobrá správa je, že ak toto obmedzíme len na otázku dojčenia a kontaktu s bábätko, tak toto nepredstavuje problém. Ide o to, že zlatý stafylokok je bežná súčasť kožných baktérií vysokého počtu ľudí a bábätko sa s ním stretne už pri prechode pôrodnými cestami rovnako ako v množstvom ďalších baktérií, ktoré má matka na koži. A to je preň dobré, matka a bábätko zdieľajú rovnaké baktérie a tým, že sa s nimi bábätko stretne, si vytvára rozmanitý mikrobióm tak v črevách, ako aj na pokožke. A toto ho chráni pred ochorením, lebo jeho imunitný systém sa s tými baktériami zoznámil. Už dávno neplatí, že pre bábätko je najlepšia sterilita.
Ďalšia vec je, že infikovanie rán (napríklad spôsobených ekzémom) zlatým stafylokokom je bežná vec, ktorá nie je prekvapivá. Spôsobuje to síce komplikáciu pri liečbe, ale samo o sebe to nie je nijako nebezpečnejšie pre dojčené bábätko alebo jeho kontakt s matkou. Bábätko tak môže byť od narodenia dojčené ako všetky ostatné bábätká. Je to preň dôležitý mechanizmus obrany a budovania imunitného systému.
A navyše, v praxi laktačných poradkýň množstvo našich klientiek (nanešťastie) zažije rany na bradavkách spôsobené dojčením a tieto rany sú vždy infikované aj zlatým stafylokokom a bábätká priamo z týchto prsníkov sajú takéto bradavky a nič im nie je. Nehovoriac o tom, keď ženy majú zápal prsníka tiež spôsobovaný zlatým stafylokokom.
Nie je tiež jediný dôvod, pre ktorý by ste mali odstaviť svojho staršieho syna. Nijako mu neubližujete, práve naopak.
Možnosti liečby v tehotenstve skonzultujte s viacerými odborníkmi. Pri dojčení hneď po pôrode môžete absolvovať akúkoľvek liečbu ekzému aj zlatého stafylokoka. Môžete užívať antibiotiká (Bactroban ako masť napríklad, antibiotiká ako tabletky - bez obmedzení), môžete užívať kortikoidy - aj ako masť aj ako tabletky, prípadne akúkoľvek inú liečbu ekzému.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlaty stafylokok a dojcenie