Kakanie po dojčení

Dominika    31.08.2020, 16:13

Dobrý deň prajem. Mám 10 mesačného plne dojčeného synčeka a posledný mesiac kaka po každom dojčení (6x za deň dojčím). Môže to mať z môjho mliečka? Po tuhej strave sa len niekedy vykaka. Ďakujem

Milá Dominika,

materské mlieko má mierne laxatívne účinky, čo je jeden z dôvodov, pre ktorý výlučne dojčené bábätká mávajú väčšinou častejšie riedku stolicu a formovaná stolica je pri výlučne dojčenom bábätku veľmi neobvyklá. Malé bábätká často kakajú priamo počas dojčenia alebo po dojčení, čo spôsobuje tzv. gastrokolický reflex.

Vzhľad stolice a častosť kakania sa po tom, čo približne okolo 6 mesiaca začnú bábätká dostávať jedlo, môže zmeniť. Pri častom kakaní sa ľudia často obávajú, či bábätko nemá hnačku v dôsledku infekcie alebo otravy jedlom. Ani jedna táto príčina však nie je spôsobená dojčením, práve naopak. Dojčenie je naďalej kľúčové najmä pre zdravie tráviaceho traktu bábätka. Materské mlieko naďalej obsahuje množstvo látok, ktoré pomáhajú vystieľať sliznicu čreva, napomáhajú správnej funkcii čreva, materské mlieko vždy obsahuje probiotické baktérie v obrovských množstvách a mimoriadnej kmeňovej rozmanitosti (viac ako 700 kmeňov baktérií, oproti bežným probiotikám z lekárne, kde nájdete približne 5 kmeňov).

Odporúčame vám pokračovať v dojčení svojho bábätka tak, ako to ono potrebuje, dojčenie nijako neobmedzujte. Je dôležité dojčiť bábätko naďalej podľa jeho potrieb.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kakanie po dojčení