Nástup laktace po 10 minutách od přiložení k prsu u 3 měsíční holcicky

Eva    09.09.2020, 10:01

Dobrý den, mám 3 měsíční holčičku, která je plně kojená od narození. Začátek laktace pociťuji jako tah a pnutí v prsou. Ovšem tato doba mezi přisátím miminka a “začátkem” laktace se postupně prodlužuje, poslední dva týdny to trvá i 10-15 minut. Mezitím holcicka začíná poplakavat až se vztekat, protože ji mléko neteče hned. Po zmíněném nástupu pocitu pnutí v prsou se kojení nastartuje a dal už pokračuje bez problému. Kojim přibližně 8x denně podle potřeby holcicky, když zkouším přikládat dřív, přisávat se většinou nechce. Díky téhle proluce mezi prisatim a kojením se malá někdy tak vytočí, ze ji muzu nakojit třeba až za hodinu a situace se často opakuje. Přibírá čím dal min, za posledních 5 tydnu 200g, je hubenoucka, sama jsem drobnější postavy. Myslím, ze by se to mohlo oddalovat mym stresem z cele situace. Laktacni poradkyne říká, že se prisava dobre, ale občas si prsem nahrazuje dudlík, který už má od 2.tydne, a nesprávně saje, zkusím teda nedávat dudlík, ale je zvláštní, ze od narození kojení šlo i s dudlikem, proč teď tahle změna? Potom nám doporučila, zkoušet přidat po novorozenecké trubicce přes prso dokrm, aby mlicko teklo hned a holcicka se nezačala vztekat a já se mohla ke kojení uvolnit. dále především kojit kontaktem kůže na kůži a v klidném prostředí. Vše zacinam zkoušet. Moje poradkyne je moc fajn, rada bych se dozvěděla, ještě nějaké další napady, jak kojení a začátku laktace muzu pomoci, nebo jestli měl někdo podobnou zkušenost? Předem velmi dekuji za rady!:)

Milá Evo,

vo vašej otázke píšete, že ste v kontakte s laktačnou poradkyňou a aj preto sme vás včera, keď ste túto otázku poslali prvýkrát kontaktovali emailom, aby ste nám napísali ďalšie podrobnosti toho, čo ste s poradkyňou urobili a dohodli a aby ste nám napísali meno laktačnej poradkyne, s ktorou ste v kontakte. V osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou by ste totiž mali postupovať pri riešení tejto situácie aj naďalej, pretože s laktačnou poradkyňou z nášho zoznamu poradkýň dostanete na mieru šité odporúčania a budete postupovať individuálne podľa toho, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať. V tejto situácii je nevyhnutné ostať v kontakte s poradkyňou pri dojčení a ďalej sa stretávať, až kým sa dojčenie nezlepší. Vo všeobecnosti: keďže bábätko nezískava na prsníku dostatok mlieka, je kľúčové spolu s poradkyňou urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Použitie cumlíka postupne znižuje tvorbu mlieka tým, že zhorší prisatie a tiež predlžuje intervaly medzi dojčeniami. Efekt používania cumlíka sa neprejaví vždy hneď, ako sa začne podávať (hoci ojedinele je možné aj to). Omnoho typickejšie je, že sa jeho účinok prejaví po pár týždňoch používania, pretože postupne tvorba mlieka klesá a bábätko vypije z prsníka menej a menej mlieka. To, kedy sa bábätko začne na prsníku správať tak, ako popisujete, závisí od toho, akú tvorbu mlieka má matka a tiež od temperamentu bábätka. Preto nájdete ženy, ktoré vám budú hovoriť, že používali cumlík bez problémov viacero týždňov či dokonca mesiacov a „nič sa nestalo“. V skutočnosti cumlík spôsobuje predčasné odstavenie, preštudujte si viac v tomto odkaze:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

V tejto situácii je kľúčové začať hľadať spôsoby, ako riešiť situácie, v ktorých momentálne používate cumlík, iným spôsobom. Bábätko si nerobí „cumlík z prsníka“. Cumlík je náhrada prsníka. Bábätko potrebuje na prsníku sať nielen vtedy, keď pije mlieko, ale potrebuje využívať rôzne funkcie dojčenia, potrebuje na prsníku sať bez pitia, zaspávať pri dojčení, utišovať sa na prsníku. Využívanie rôznych funkcií dojčenia je to, čo sa označuje dojčenie podľa potrieb bábätka a toto sa považuje za kľúčové podmienku pre to, aby dojčenie bolo úspešné. Bábätko, ktoré nezažíva dostatok satia bez pitia na prsníku, môže byť o to nespokojnejšie, ak očakáva na prsníku tok mlieka a nezažije ho hneď. Je to časť toho, čo popisujete ako svoju otázku, že pociťujete spúšťací reflex neskôr. Veľká časť tohto je spôsobená práve tým, že cumlík znižuje tvorbu mlieka a nedostatočný tok mlieka spôsobuje hnevanie sa bábätka pri dojčení.

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa porozprávate o tom, v akých situáciách momentálne cumlík potrebujete používať a budete hľadať spôsoby, ako postupne cumlík prestať používať a nahradiť ho inými formami starostlivosti. Spočiatku to môže byť náročné, ale spolu so zlepšovaním dojčenia to zvládnete.

3) V tejto situácii je kľúčové, aby ste bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Z toho, čo popisujete, je pravdepodobné, že nateraz bude dokrmovanie potrebné. V tom, ako dokrmovať ďalej, je potrebné postupovať spoločne s laktačnou poradkyňou.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník, je pravdepodobné, že bude dôležité prisávať bábätko už s pripravenou laktačnou pomôckou priamo na prsníku. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Zintenzívnite fyzický kontakt s dieťaťom:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nástup laktace po 10 minutách od přiložení k prsu u 3 měsíční holcicky